Ανθοί γεμιστοί
Παραδοσιακή συνταγή από την Κάρπαθο.
Υλικά
- 25 ανθούς
- ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα
- 1 κύβο λαχανικών
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 ντομάτα τριμμένη
- Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να λαδωθεί καλά. Ρίχνουμε 1 φλιτζ. νερό και τον κύβο και βράζουμε για 6-7 λεπτά.
Βήμα 2ο
Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και ενσωματώνουμετην ντομάτα, τα μυρωδικά αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Βήμα 3ο
Γεμίζουμε, προσεκτικά για να μη σπάσουν, τους ανθούς και κλείνουμε τις άκρες, εγκλωβίζοντας τη γέμιση. Τους αραδιάζουμε σε μια κατσαρόλα, στριμωχτά τον ένα δίπλα στον άλλο, όπως τα ντολμαδάκια, με προσοχή να μην ανοίξουν. Συμπληρώνουμε νερό ώστε να σκεπαστούν μέχρι τη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Βήμα 4ο
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μέτριο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας ώστε να μη στεγνώσουν οι ανθοί και σε καμία περίπτωση δεν ανακατεύουμε.
Βήμα 5ο
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι ή πετσέτα για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε τους γεμιστούς ανθούς με λίγο γιαούρτι και λεμόνι.