Η ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής είναι μία πρόκληση που πολλοί θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή και η αλήθεια είναι πως τα αίτιά της διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό. Δε χρειάζεται όμως πανικός! Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης για κάθε σύμπτωμα, αρκεί να εντοπιστεί η πηγή της ευαισθησίας, ώστε στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Τα συμπτώματα βέβαια μπορούν να γίνουν ενοχλητικά και είναι, πάνω-κάτω, τα ίδια στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως κνησμός, αίσθηση ερεθισμού ή ακόμα και πόνος.

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις, είναι να εξετάσεις τη ρουτίνα της περιποίησης των μαλλιών σου. Ένας από τους πιο συνήθεις λόγους για το ευαίσθητο τριχωτό κεφαλής, εντοπίζεται στα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα που χρησιμοποιείς καθημερινά. Γι’ αυτό, καλό είναι να επιλέξεις προϊόντα περιποίησης που είναι απαλά και περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως έλαιο από αργκάν, τα οποία βοηθούν στην καταπράυνση του ευαίσθητου δέρματος και παρέχουν την ενυδάτωση που χρειάζεται το τριχωτό της κεφαλής.

Συμπτώματα όπως ο κνησμός τριχωτού κεφαλής ή ερεθισμοί, μπορεί να προκύπτουν ακόμα και από το styling που κάνεις στα μαλλιά σου. Γι’ αυτό, όσο μπορείς, απόφυγε τη χρήση θερμών εργαλείων αλλά και προϊόντων styling που περιέχουν συστατικά όπως σιλικόνες, παραφινέλαιο ή αμμωνία.

Ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στην επιδερμίδα, όπως είδαμε, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Το γεγονός αυτό ισχύει φυσικά, και κατά το λούσιμο των μαλλιών μας. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγεις την ξηρότητα, προτίμησε να λούζεσαι με χλιαρό νερό και απαλά προϊόντα καθαρισμού. Ο συνδυασμός αυτός θα σου προσφέρει την ιδανική λιπαρότητα μαλλιών που χρειάζεσαι.

Επιπλέον, μία σημαντική πτυχή της φροντίδας του ευαίσθητου τριχωτού της κεφαλής είναι η διατήρηση της σωστής καθαριότητάς του. Αυτό πρακτικά σημαίνει και καλό καθαρισμό του προσώπου μας. Γι’ αυτό, αφαίρεσε καθημερινά το μακιγιάζ και τους ρύπους, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό, που δεν ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα της περιοχής της κεφαλής.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να θυμόμαστε ότι συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται ως ευαισθησία κατά καιρούς, ενδεχομένως να προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών μας συνηθειών. Η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής μπορεί να επηρεάσει την όψη της επιδερμίδας συνολικά. Εστίασε λοιπόν, σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.

Ακόμα, δώσε προσοχή στην κατανάλωση υγρών μέσα στη μέρα. Πίνε αρκετό νερό και απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα υδάτωσης του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής.

Τέλος, αν παρατηρείς συχνά κνησμό, ερεθισμούς ή άλλα συμπτώματα που δεν εξαφανίζονται με τη φροντίδα ούτε με την εφαρμογή των προτεινόμενων για αυτές τις περιπτώσεις, τρόπων αντιμετώπισης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο. Ο ειδικός θα εξετάσει ενδελεχώς την κατάσταση και θα σου προτείνει εξατομικευμένες λύσεις για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και άμεσα τα συμπτώματα ευαισθησίας και ερεθισμού που σε ταλαιπωρούν.

Extra tip:

Ανακάλυψε τώρα, τη σειρά Spécifique της Kérastase που δημιουργήθηκε για σένα και τις ανάγκες του τριχωτού της κεφαλής σου. Αν υποφέρεις από συμπτώματα όπως ευαίσθητο τριχωτό κεφαλής, κνησμός, πιτυρίδα, τριχόπτωση και λιπαρότητα, δοκίμασέ την και δες άμεσα αποτελέσματα.