Το επόμενο πρωί, μετά από μια διασκεδαστική νύχτα με φίλους και αλκοόλ, εκτός από χαρούμενοι, μπορεί να αισθάνεστε… κουρασμένοι, αδύναμοι και αγχωμένοι, να έχετε πονοκέφαλο, ναυτία, ενοχλήσεις στο στομάχι, μυϊκούς πόνους, ευαισθησία στο φως ή τον ήχο, ακόμα και αυξημένη αρτηριακή πίεση, όλα συμπτώματα του γνωστού χανγκόβερ, συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ. Ενώ το να τα αποφύγουμε εξ ολοκλήρου δεν είναι δυνατό, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορεί να μειώσουν την έντασή τους. Μία από τις πιο κοινές περιλαμβάνει τη φυσική δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα το τρέξιμο.
Ομως η συγκεκριμένη στρατηγική διχάζει.
Για κάποιους το τρέξιμο λειτουργεί θεραπευτικά, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν πιο γρήγορα τα συμπτώματά τους, ενώ άλλοι μόνο στη σκέψη νιώθουν ότι χειροτερεύουν.
Τελικά μας βοηθά το τρέξιμο να το ξεπεράσουμε ή είναι καλύτερο να το παραλείψουμε;
Αμφιλεγόμενη στρατηγική το τρέξιμο
«Εικάζω ότι από φυσιολογική άποψη το τρέξιμο – ενώ αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα του hangover – μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Ταυτόχρονα η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει και τη διάθεσή σας» λέει ο δρ Τζόρνταν Μέτζλ στην ιστοσελίδα Run, αθλητίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη και αφοσιωμένος δρομέας αποστάσεων.
Ο ίδιος όμως τονίζει ότι δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ως εκ τούτου η εμπειρία του είναι περιορισμένη.
Επιπλέον, προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν τρέξετε με χανγκόβερ, που περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, κυρίως επειδή είναι πιθανό να μην έχετε καταναλώσει πολλά υγρά πριν από την προπόνησή σας και τους τραυματισμούς που οφείλονται στην αφυδάτωση, όπως οι έντονες κράμπες και τα μυϊκά τραβήγματα.
Από την άλλη, ο Λούις Κεντ, έμπειρος δρομέας και προπονητής από το Οντάριο, τάσσεται υπέρ του τρεξίματος.
Ο Κεντ είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο Beer Mile, ενός ιδιόρρυθμου αγώνα 1.600 μ. σε στίβο στον οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να πίνουν 1 κουτάκι μπίρας μετά από κάθε 400 μ. γύρο, εξακολουθεί να προπονείται σκληρά αλλά καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.
«Ενώ το τρέξιμο με χανγκόβερ δεν θα είναι τόσο καλό», υποστηρίζει, «μόλις ολοκληρώσετε την προπόνησή σας, κάνετε ένα μπάνιο και φάτε, θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα».
Κυρίως ψυχολογικά τα οφέλη
«Δεν είναι δυνατόν να επιταχύνουμε την απομάκρυνση του αλκοόλ με την εφίδρωση, πρόκειται για παρανόηση» τονίζει ο δρ Μάθιου Μπαρνς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μάσεϊ της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής έρευνας για την επίδραση του αλκοόλ στις αθλητικές επιδόσεις και στην αποκατάσταση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sports Medicine.
Ενώ μια «πολύ μικρή ποσότητα» αλκοόλ μπορεί να αποβληθεί μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής, η άσκηση δεν μπορεί να κάνει θαύματα.
Επιπλέον, εξηγεί ότι «με το χανγκόβερ, εξ ορισμού, δεν υπάρχει αλκοόλ στον οργανισμό, μιας και έχει μεταβολιστεί, πιθανώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν ακόμα υπάρχει αλκοόλ στο σύστημά σας, τότε πιθανότατα εξακολουθείτε να είστε υπό την επήρεια, πράγμα εντελώς διαφορετικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπτώματά σας πιθανότατα οφείλονται στη σοβαρή αφυδάτωση, παρά στις λεγόμενες τοξίνες.
Για αυτόν τον λόγο υποστηρίζει ότι η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από το τρέξιμο για να ξεπεράσετε πιο γρήγορα το χανγκόβερ.
Ωστόσο, εάν δεν είστε πολύ εξουθενωμένοι και η ένταση των συμπτωμάτων σας το επιτρέπει, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρέξετε.
«Το τρέξιμο έχει θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, που μπορούν να καταπολεμήσουν τις καταθλιπτικές συνέπειες του αλκοόλ» καταλήγει ο δρ Μάθιου Μπαρνς. «Ευνοεί τη διάθεση και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα γενικά».