Ντολμαδάκια από την Κάσο
Τα Κασιώτικα ντολμαδάκια φημίζονται για το μικρό μέγεθος και την αξεπέραστη νοστιμιά τους.
Υλικά
- 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
- ½ ποτήρι ρύζι καρολίνα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι
- ½-1 κιλό αμπελόφυλλα (αναλόγως το μέγεθός τους) φρέσκα ή άλμη
- Ελαιόλαδο ή βούτυρο για την κατσαρόλα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον πελτέ, το φυτικό βούτυρο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει.
Βήμα 2ο
Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε άλμη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε καυτό νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, απλά τα ζεματίζουμε, να αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Βήμα 3ο
Ανάλογα από το μέγεθος που έχουν τα αμπελόφυλλα, τα κόβουμε στα δύο ή τα τέσσερα. Σχηματίζουμε με το κάθε κομμάτι αρχικά ένα χωνί, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγουμε σε πολύ μικρό ντολμαδάκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Βήμα 4ο
Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα στρωμένη με αμπελόφυλλα, στριμωχτά το ένα στο άλλο και σε στρώσεις. Στο τέλος, τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα, να τα συγκρατεί στη θέση τους κατά το μαγείρεμα, και τα καλύπτουμε με νερό.
Βήμα 5ο
Προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια-μπουκίτσες με μπόλικο λεμόνι.