Οι ολοένα αυξανόμενες πληροφορίες σήμερα όσον αφορά τη γυμναστική και την καλή διατροφή, ενώ σκοπό έχουν να μας κατευθύνουν προς έναν συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο ζωής, καταλήγουν κάποιες φορές να μας μπερδεύουν.

Η σύγχυση μπορεί να προκύψει ειδικά αν περνάμε πολύ χρόνο στα social, αναζητώντας εύκολες και γρήγορες λύσεις υγείας και ευεξίας…

Τι πρέπει τελικά να περιλαμβάνει η fitness ρουτίνα μας; Υπάρχει ένα πλάνο που ταιριάζει σε όλους; Αν όχι, πώς καταλήγουμε στο δικό μας; Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους γενικούς κανόνες που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους προσωπικούς μας στόχους.

#1 Επικεντρωθείτε στα δικά σας ενδιαφέροντα

Για να είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής αποδοτικό, θα πρέπει να το ακολουθείτε με συνέπεια. Και για να είστε συνεπείς, θα πρέπει να σας αρέσει. Το να βρείτε λοιπόν μια μορφή άσκησης που απολαμβάνετε ειλικρινά είναι το πρώτο σημαντικό βήμα.

Αφήστε στην άκρη τι σας υποδεικνύουν τα trends στα social και επιλέξτε την προσωπική σας ρουτίνα, ακόμα κι αν φαντάζει… ντεμοντέ.

#2 Καμιά μορφή άσκησης δεν είναι τόσο ευχάριστη στην αρχή- Έχετε λίγη υπομονή

Άλλο ένα «κλειδί» για την καθιέρωση μιας υγιούς προπονητικής ρουτίνας είναι η υπομονή. Οι ασκήσεις που κάνετε μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα στην αρχή και να σας κουράζουν. Ωστόσο, να είστε βέβαιοι πως σύντομα η αντοχή και η δύναμή σας θα ενισχυθούν και θα αρχίσετε να κάνετε το πρόγραμμά σας τόσο ευχάριστα, σε σημείο που να μην μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτό!

#3 Μην νοιάζεστε για το τι θα πουν οι άλλοι

Ίσως να νομίζετε στην αρχή πως όλοι κοιτούν εσάς στο γυμναστήριο ή στο πάρκο που βγαίνετε για τρέξιμο. Στην πραγματικότητα, μάλλον κανείς δεν δίνει τόση σημασία αλλά κι αν κάποιος το κάνει, δεν πρέπει να σας αφορά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας αγχώνει.

#4 Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Όπως ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα. Ανάλογα με το τι επιλέγετε να κάνετε, είναι καλό να επενδύσετε στο outfit και στον εξοπλισμό που θα σας κάνει πιο εύκολες, πιο ευχάριστες και πιο αποδοτικές τις προπονήσεις σας.

#5 Κατακτήστε πρώτα τα βασικά

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε squats και τόσες παραλλαγές για κάθε είδους άσκηση. Αλλά προτού τις δοκιμάσετε, θα πρέπει να έχετε τελειοποιήσει τις κύριες κινήσεις, καθώς αυτές αποτελούν τη βάση σας.

#6 Πειραματιστείτε στο γυμναστήριο

Όντας ακόμα στην αρχή, γιατί να μην αφήσετε τον εαυτό σας να… παίξει; Επιλέξτε μια ώρα στο γυμναστήριο που δεν έχει πολύ κόσμο και ανακαλύψτε τα μηχανήματα που σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον με την βοήθεια του εκπαιδευτή σας.

#7 Μερικές φορές δεν είναι κακό να… βαριέστε

Οι συνεχείς αλλαγές στην προπονητική σας ρουτίνα δεν θα σας βοηθήσουν να κάνετε πρόοδο. Εάν ο στόχος σας είναι απλά να κινείστε και γενικά είστε άτομο που πλήττει εύκολα, κανείς δεν σας απαγορεύει να κάνετε μονίμως αλλαγές στις προπονήσεις σας. Αλλά αν έχετε στο μυαλό σας την απόδοση, προσπαθήστε να τηρήσετε το πλάνο σας για περίπου έξι εβδομάδες πριν το τροποποιήσετε.

#8 Φροντίστε ολόκληρο το σώμα

Είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα να εστιάσετε σε ένα μόνο μέρος του σώματός σας εάν έχετε συγκεκριμένους στόχους, όπως π.χ. στους κοιλιακούς για να χάσετε λίπος στην κοιλιά. Ωστόσο, η στοχευμένη προπόνηση έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί. Ολόκληρο το σώμα χρειάζεται εξάσκηση, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων οργάνων που δεν βλέπουμε, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά.

#9 Επιτρέψτε στον εαυτό σας τα διαλείμματα

Επειδή ιδρώνετε δεν σημαίνει πως η προπόνησή σας είναι απαραίτητα επιτυχημένη…

Η συνεχής προσπάθεια να διατηρείτε τον καρδιακό σας ρυθμό σε υψηλά επίπεδα όταν προπονείστε, αποτελεί εμπόδιο καθώς το σώμα χρειάζεται να ανακάμπτει μεταξύ των απαιτητικών σετ. Αντισταθείτε λοιπόν στην παρόρμηση να περάσετε αμέσως από τη μια άσκηση στην άλλη και δώστε στον εαυτό σας χρόνο να αναπνεύσει και στον καρδιακό σας ρυθμό να πέσει, έστω για ένα λεπτό προτού συνεχίσετε.

#10 Δεν χρειάζεται η προπόνησή σας να… ασφυκτιά από ασκήσεις

Η ποιότητα μετρά περισσότερο από την ποσότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 4 έως 12 σετ την εβδομάδα ανά μυϊκή ομάδα είναι αποτελεσματικά για την οικοδόμηση δύναμης και γερών μυών. Διαλέξτε λοιπόν τέσσερις ή πέντε ασκήσεις κάθε φορά και επικεντρωθείτε σε αυτές.

#11 Δεν πειράζει αν δεν τα δίνετε όλα κάθε φορά

Είναι αδύνατον να ξεκινάτε κάθε προπόνηση με… απεριόριστο ενθουσιασμό. Ακούστε το σώμα σας και προσαρμόστε την κάθε σας συνεδρία στα σήματα που σας στέλνει.

#12 Μην σκέφτεστε το νούμερο στη ζυγαριά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αντισταθείτε στο να σκέφτεστε τα κιλά σας. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε στρες, περιορισμό της τροφής και υπερβολικές προπονήσεις. Η απώλεια βάρους θα προκύψει έτσι κι αλλιώς φυσικά με την πάροδο του χρόνου αν είστε σε κίνηση και ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.

#13 Μην κάνετε συγκρίσεις

Δεν μπορείτε να συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας με τα αποτελέσματα των γύρω σας. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και υπάρχουν πολλοί μεμονωμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και την πρόοδο.

#14 Υπάρχουν και τα χόμπι εκτός γυμναστικής

Είναι καλό να αφήνετε πάντα χρόνο και χώρο στη ζωή σας για ό,τι άλλο σας δίνει επίσης χαρά. Μόνο έτσι θα έχετε ισορροπία.

#15 Οι ημέρες ξεκούρασης είναι εξίσου σημαντικές με τις ημέρες προπόνησης

Η σκληρή, non-stop προπόνηση θα οδηγήσει σε εξάντληση, σωματική και ψυχική. Χρειάζεται οπωσδήποτε να παίρνετε μια ανάσα ξεκούρασης και αποφόρτισης μέσα στην εβδομάδα είτε κάνοντας κάτι χαλαρό είτε παραμένοντας σε αδράνεια, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε.

#16 Το καλύτερο «συμπλήρωμα» είναι ο ύπνος

Είναι δωρεάν, είναι ευεργετικός και βοηθά σε όλα!

#17 Μην ξεχνάτε το καλό φαγητό

Θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, είναι απαραίτητα μετά την προπόνηση. Φροντίστε να έχετε το μέτρο και να μην παραλείπετε τα σνακ σας πριν και μετά την άσκηση, όπως δεν πρέπει να ξεχνάτε και το νερό.

#18 Ποιος ο λόγος να τα παίρνετε όλα τόσο σοβαρά;

Η άσκηση θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Να είναι διασκεδαστική και όχι πιεστική. Αντιμετωπίστε την λοιπόν συνολικά πιο… χαλαρά.