Κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 12,2 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια. Παγκοσμίως, ένας στους τέσσερις, άνω των 25 ετών, αναμένεται να πάθει εγκεφαλικό κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής του.

Τώρα νέα έκθεση από το αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων έχει αυξηθεί για τις νεότερες ηλικίες. Ενώ ο συνολικός κίνδυνος εγκεφαλικού παραμένει σχετικά χαμηλός, οι ειδικοί σημειώνουν ότι έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του εγκεφαλικού επεισοδίου έχει παραλληλιστεί με αυξήσεις τόσο στην παχυσαρκία όσο και στην υψηλή αρτηριακή πίεση στις ίδιες ηλικιακές ομάδες, με τους δύο αυτούς παράγοντες να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πόσο έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για τους νεότερους;

Συγκρίνοντας αυτοαναφερόμενα δεδομένα υγείας μεταξύ 2011-2013 και 2020-2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός του εγκεφαλικού αυξήθηκε κατά σχεδόν 8%. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν ήταν ομοιόμορφη για όλες τις ηλικίες, το φύλο και τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Ειδικά οι νέοι ενήλικες, φάνηκαν να έχουν μεγάλες αυξήσεις στα εγκεφαλικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-44 ετών σημειώθηκε αύξηση 14,6% στον επιπολασμό του εγκεφαλικού ενώ μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 45-64 ετών σημειώθηκε αύξηση κατά 15,7%.

Η ηλικία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό, με την μέση ηλικία να περιλαμβάνει τα 70 έτη, γεγονός που καθιστά την νέα έκθεση ακόμα πιο ανησυχητική.

Γιατί κινδυνεύουν όλο και περισσότεροι νέοι από εγκεφαλικό;

Αν και οι ερευνητές δεν αποδίδουν την αύξηση του αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων στους νεότερους σε κάτι συγκεκριμένο, τονίζουν ότι οι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, πιθανότατα παίζουν ρόλο.

Μεταξύ 1999-2000 και 2017-2018, ο αριθμός των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση αυξήθηκε κατά περισσότερο από 6% μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 45-64 ετών, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

«Κοιτάζοντας κάθε επιδημιολογική μελέτη σε γενικές γραμμές, κάθε ήπειρο σε αυτόν τον πλανήτη, κάθε δημογραφικό στοιχείο, αυτό που αναδεικνύεται ως παράγοντας κινδύνου εγκεφαλικού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Πώς θα προστατευθείτε

Οι ειδικοί του Χάρβαρντ προτείνουν τους ακόλουθους τέσσερις τρόπους για να καταφέρετε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου:

1. “Ρίξτε” την πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να διπλασιάσει ή ακόμα και να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, εάν αφεθεί δίχως έλεγχο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και, εάν είναι αυξημένη, η αντιμετώπισή της, είναι κομβικής σημασίας για την μείωση του κινδύνου και την γενικότερα την βελτίωση της αγγειακής υγείας.

2. Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά

Η παχυσαρκία, καθώς και οι επιπλοκές που συνδέονται με αυτήν (συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη), αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ, εάν είστε υπέρβαροι ακόμα και η απώλεια μόλις 4,5 κιλών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

3. Βάλτε την άσκηση στο πρόγραμμα

Η άσκηση συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και από μόνη της μπορεί να δράσει προστατευτικά, μειώνοντας τις πιθανότητες εγκεφαλικού.

Για να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση, προσπαθήστε να γυμνάζεστε σε μέτρια ένταση τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

4. “Κόψτε” το κάπνισμα

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ, μπορεί να επιταχύνει τον σχηματισμό θρόμβων, πυκνώνοντας το αίμα και αυξάνοντας την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Μαζί με την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μία από τις πιο δραστικές αλλαγές που θα σας ευνοήσει σε πολλά επίπεδα, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εγκεφαλικού.