Ενώ κάθε επάγγελμα μπορεί να γίνει ανά διαστήματα αγχωτικό, ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να θεωρούν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες αποτελούν ένδειξη υψηλής παραγωγικότητας, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία πόσο αγχωμένοι και πολυάσχολοι είναι.
Νέα όμως, έρευνα από το University of Georgia Terry College of Business αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που “καυχιούνται” για τα επίπεδα άγχους που βιώνουν θεωρούνται λιγότερο ικανοί και λιγότερο συμπαθείς από τους συναδέλφους τους.
«Αυτή είναι μια συμπεριφορά που όλοι έχουμε δει και μπορεί άθελά μας να έχουμε υιοθετήσει σε κάποια φάση», δήλωσε η Δρ. Jessica Rodell, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια management στο University of Georgia Terry College of Business.
Το στρες δεν είναι ένδειξη παραγωγικότητας
Στην αρχική έρευνα, 360 συμμετέχοντες συνέκριναν δηλώσεις φανταστικών συναδέλφων τους που μόλις επέστρεψαν από μια διάσκεψη.
Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τον φανταστικό συνάδελφό τους ως προς την αρεστότητα, την επάρκεια και την πιθανότητα να τον βοηθήσουν κατά την εργασία.
Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν το άτομο που παραπονέθηκε περισσότερο για το άγχος του – με φράσεις όπως “Έχω ήδη πολύ άγχος”, “Ακόμα ένα πράγμα που πρέπει να κάνω”, “Δεν φαντάζεσαι πόσο αγχωμένος είμαι” – ως σημαντικά λιγότερο συμπαθές και λιγότερο ικανό συγκριτικά με κάποιον που απλώς δήλωσε ότι η δουλειά του ήταν αγχωτική ή που απλώς μίλησε για το πόσο ωραίο ήταν το συνέδριο.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης ότι ήταν λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν τον παραπονούμενο συνάδελφο εάν είχαν πολύ δουλειά.
«Οι άνθρωποι βλάπτουν τον εαυτό τους κάνοντας αυτό που πιστεύουν ότι θα τους κάνει να φαίνονται καλύτεροι στους συναδέλφους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Jessica Rodell.
Μεταδοτικό το burnout
Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα όταν 218 πραγματικοί υπάλληλοι αξιολόγησαν τις εμπειρίες που είχαν με συναδέλφους που συνήθιζαν να “καυχιούνται” για τα επίπεδα στρες που βίωναν.
Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι συχνά ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους ενώ είχαν και περισσότερες πιθανότητες να πάθουν burnout.
Όταν κάποιος καυχιέται για το στρες που βιώνει δημιουργεί την αντίληψη ότι τα χρόνια υψηλά επίπεδα άγχους αποτελούν αναμενόμενο και φυσιολογικό μέρος της εργασιακής κουλτούρας, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Όταν κάποιος μιλά συνεχώς και καυχιέται για το άγχος του, φαίνεται σαν να είναι καλό που αγχώνεται ενώ στην πραγματικότητα απλώς μεταδίδει το άγχος στους γύρω του, με αποτέλεσμα να νιώθουν και εκείνοι αγχωμένοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει με την σειρά του σε εξάντληση ενώ δεν είναι και λίγοι οι εργαζόμενοι που μπορεί να έχουν την τάση να αποφεύγουν την δουλειά» καταλήγουν οι ίδιοι.
Ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα να εκφράζετε όσα νιώθετε σε έναν συνάδελφο που εμπιστεύεστε, ειδικά εάν είστε αγχωμένοι, οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν μιλήσετε για το “φορτωμένο” σας πρόγραμμα και όλα όσα έχετε να κάνετε.