Αν κάνετε κοιλιακούς για να «κάψετε» το λίπος στην κοιλιά, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως μια μεμονωμένη άσκηση όπως αυτή, πιθανότατα δεν θα σας φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι αλήθεια ότι μέσω στοχευμένων σε ένα σημείο του σώματος ασκήσεων, πιθανότατα θα αισθάνεστε ένα «κάψιμο» εκεί ενώ οι μύες μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν πως οι ασκήσεις κοιλιακών δεν θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το λίπος στην εν λόγω περιοχή.

Τι έχουν αποκαλύψει μελέτες

Έρευνα που παρακολούθησε 24 άτομα που έκαναν ασκήσεις κοιλιακών 5 ημέρες την εβδομάδα για 6 εβδομάδες, έδειξε πως το υποδόριο λίπος δεν μειώθηκε.

Άλλη μελέτη η οποία εξέτασε τα αποτελέσματα ενός στοχευμένου προγράμματος προπόνησης 27 ημερών, διαπίστωσε ότι ούτε το μέγεθος των λιποκυττάρων ούτε το πάχος του υποδόριου λίπους μειώθηκαν.

Και αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να μην ισχύουν μόνο για την περιοχή της κοιλιάς αλλά για όλες τις περιοχές του σώματος.

Για παράδειγμα, σε μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν 12 εβδομάδες προπόνησης με αντιστάσεις, ασκώντας μόνο το ένα τους χέρι. Διαπιστώθηκε τελικά πως οι συμμετέχοντες έχασαν λίπος σε όλο το σώμα τους, όχι μόνο στο ένα τους μπράτσο, με αρκετές περαιτέρω έρευνες να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;

Όταν γυμνάζουμε ένα συγκεκριμένο μυϊκό γκρουπ, όπως οι κοιλιακοί ή οι τρικέφαλοι ή οποιοδήποτε άλλο σημείο ενδιαφέροντος , αυτό ισοδυναμεί με βελτίωση της δύναμης, της αντοχής και ενδεχομένως του όγκου του συγκεκριμένου μύ/ μυϊκής ομάδας. Το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και πάνω από τον μυ δεν θα επηρεαστεί την ώρα που θα κάνετε το 5ο σετ κοιλιακών αποσκοπώντας στο να έχετε επίπεδη και γραμμωμένη κοιλιά μέχρι το καλοκαίρι.

Η απώλεια λίπους σαν διαδικασία εξαρτάται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης, της διατροφής και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας.

Τι κάνουμε λοιπόν για μέγιστη απώλεια λίπους;

  • Ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή καταναλώνοντας λίγο λιγότερες θερμίδες από όσες το σώμα μας έχει ανάγκη.
  • Δεν σταματάμε τη γυμναστική. Κατά την διάρκεια της άσκησης καίμε υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες σε διαφορετικά ποσοστά. Ανάλογα το είδος άσκησης και υπό προϋποθέσεις, όπως η διάρκεια και η έντασή της, τα ποσοστά αυτά αλλάζουν. Όπως και να ΄χει, το σώμα θα χρησιμοποιήσει και κατά την διάρκεια της άσκησης και μετά παραπάνω θερμίδες από ό,τι θα χρησιμοποιούσε αν δεν κάναμε τίποτα, και παρουσία θερμιδικού ελλείμματος, θα υποχρεωθεί να κάψει παραπάνω λίπος.
  • Κινούμαστε καθημερινά. Καίμε πολύ περισσότερες θερμίδες όταν βρισκόμαστε σε διαρκή κίνηση, άρα όταν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το σώμα μας οφείλουμε να το κάνουμε. Είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξηθούν οι ενεργειακές μας δαπάνες χωρίς… κόπο.