Τι σχέση έχουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με την υγεία του εγκεφάλου; Παλαιότερη μελέτη συνέδεσε την κατανάλωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 32 επικίνδυνων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, προβλημάτων ψυχικής υγείας, του διαβήτη τύπου 2, αναπνευστικών προβλημάτων, καρκίνου αλλά και προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τώρα, νέα μελέτη από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και γνωστικής εξασθένισης.

«Όταν σκεφτόμαστε την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, είναι σημαντικό να εντοπίζουμε παράγοντες που μπορούμε να αλλάξουμε. Με άλλα λόγια, τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου», δήλωσε ο Τέιλορ Κίμπερλι, νευρολόγος και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες ηλικίας 45 ετών και άνω για να διερευνήσουν πώς η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων επηρέασε την υγεία του εγκεφάλου τους.

Για περίπου 11 χρόνια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με το τι κατανάλωναν. Από αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες προσδιόρισαν το ποσοστό των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην καθημερινή διατροφή των ατόμων.

Στο τέλος της μελέτης, ο Κίμπερλι και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι 768 συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με γνωστική εξασθένηση.

Οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή περιελάμβανε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατά 25,8% ανέπτυξαν προβλήματα μνήμης και σκέψης. Όσοι τα κατανάλωναν σε ποσοστό 24,6% δεν ανέπτυξαν γνωστικά προβλήματα.

Οι ερευνητές, αφού έλαβαν υπόψη ορισμένους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως η ηλικία και το φύλο, ανακάλυψαν ότι μια αύξηση της τάξεως του 10% στην ποσότητα κατανάλωσης των υπερ-επεξεργασμένων τροφών συσχετίστηκε με 16% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν επίσης ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κατά 12% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης  γνωστικών προβλημάτων.

Διατροφή και υγεία του εγκεφάλου

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι παράγοντες που συμβάλλουν σε προβλήματα μνήμης και σκέψης, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ποιοι από αυτούς συμβάλλουν στα προβλήματα αυτά και στη συνέχεια να παρέμβουμε ενάντια σε αυτούς τους παράγοντες στο μέτρο του δυνατού», δήλωσε ο Κίμπερλι.

«Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να παρέχουμε περαιτέρω πληροφορίες για το ρόλο της διατροφής και ιδιαίτερα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σε αυτό το ευρύτερο πρόβλημα της εξασθένισης της γνωστικής ικανότητας. Η ανακάλυψή μας για τη σχέση μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της υγείας του εγκεφάλου φανερώνει πιθανούς τρόπους προστασίας της λειτουργίας του εγκεφάλου μας», πρόσθεσε.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Εξετάζοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 1.108 συμμετέχοντες που έπαθαν εγκεφαλικό μέχρι το τέλος της μελέτης, κατανάλωναν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα σε ποσοστό 25,4% και όσοι δεν έπαθαν, σε 25,1%.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που δεν κατανάλωναν τόσες ανθυγιεινές τροφές, είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Όμοια με τη σύνδεση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και γνωστικής έκπτωσης, βρήκαμε μια συσχέτιση μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και του μελλοντικού κινδύνου εγκεφαλικού», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας.

«Εάν θέλετε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή, μειώστε την ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή σας. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο», κατέληξαν οι επιστήμονες.