Πεινάτε κι εσείς λιγότερο τις ηλιόλουστες, ζεστές μέρες; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι και οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως γνωρίζουν πλέον το γιατί.

Ο λόγος είναι ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα των ορμονών της πείνας στον οργανισμό μας. Ταυτόχρονα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μιας διεγερτικής ορμόνης που ονομάζεται νορεπινεφρίνη και συνδέεται με το στρες, η οποία ενισχύει τη διαδικασία διάσπασης του λίπους, αποτρέποντας την αύξηση βάρους. Τέλος, μετατρέπει το καφέ λίπος, το οποίο «καίει» ενέργεια σε λευκό, το οποίο την αποθηκεύει.

Σε αυτά τουλάχιστον τα συμπεράσματα κατέληξε νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Journal of Investigative Dermatology», η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και διεξήχθη από δερματολόγους του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σεούλ.

Ο Δρ Τζιν Χο Τσουνγκ, επικεφαλής ερευνητής και δερματολόγος, δήλωσε:

«Αυτή η μελέτη διευκρινίζει τον μηχανισμό με τον οποίο η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αναστείλει την αύξηση βάρους και θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη νέων, πρωτοποριακών στρατηγικών θεραπείας της παχυσαρκίας αφού αποκάλυψε ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα, αλλά παίζει επίσης ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και τις διαδικασίες ομοιόστασης του σώματός μας».

«Αυτό δεν σημαίνει πως επιτρέπεται η υπερβολική έκθεση στον ήλιο»

«Επειδή η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία βλάπτει το DNA των κυττάρων και μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και να προάγει τον καρκίνο του δέρματος, θα πρέπει να είναι περιορισμένη και να γίνεται πάντα με αντηλιακή προστασία», επεσήμαναν οι ερευνητές.

«Ως εκ τούτου, η ερευνητική μας ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μελέτες παρακολούθησης για να αναπτύξει νέες στρατηγικές που θα μπορούσαν να μιμηθούν τις συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και τη μεταβολική ρύθμιση», συμπλήρωσαν οι ίδιοι.

Ήλιος- Ευεργετικός αλλά και επικίνδυνος

Καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά βασικά tips προκειμένου να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τον ζωοδότη ήλιο:

Εφαρμόζουμε το αντηλιακό 20-30  λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο

Ετσι δίνουμε το περιθώριο στη σύνθεση να απορροφηθεί και να ενεργοποιηθεί ώστε να μας προστατεύσει από την αρχή της έκθεσής μας.

Ανανεώνουμε την ποσότητα κάθε δυο ώρες

Μετά την κολύμβηση, το σκούπισμα με πετσέτα, ή την άσκηση, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή.

Αποφεύγουμε εντελώς την έκθεση στον ήλιο, από τις 12 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. το καλοκαίρι

Σε αυτό το διάστημα η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή και κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να μας προστατεύσει 100%.

Το «κλειδί» για απώλεια λίπους

Ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής με τακτική άσκηση είναι ό,τι καλύτερο για να χάσετε βάρος. Διατηρήστε λοιπόν υπό έλεγχο τα μεγέθη των μερίδων σας, περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη και επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Ακολουθώντας τις διατροφικές συμβουλές ενός ειδικού- διατροφολόγου και βάζοντας τη γυμναστική και τον καλό ύπνο στη ζωή σας, θα είστε σε θέση να αδυνατίσετε και να χάσετε λίπος.

Τέλος, μην στερείστε αγαπημένες λιχουδιές και μη βάζετε συγκεκριμένα τρόφιμα στη «μαύρη λίστα». Φάτε το γλυκό σας, προσέχοντας όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: Οποιοδήποτε γλύκισμα επιθυμείτε, θα ήταν καλό να το καταναλώσετε τουλάχιστον 30 με 60 λεπτά μετά το γεύμα ή το σνακ σας.