Αν κυκλοφορείτε στην πόλη και μυρίζετε κάτι να καίγεται χωρίς στην πραγματικότητα αυτό να συμβαίνει, αν στιγμές στιγμές σας πιάνει βήχας ή έχετε ένα αίσθημα καύσου στα μάτια χωρίς προφανή αιτία, τότε πιθανότατα ζείτε σε μια μολυσμένη περιοχή. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα ζήτημα που αδιαμφισβήτητα θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους σε μεγάλο βαθμό καθώς αποτελεί σημαντική αιτία πρόωρων θανάτων και νόσων.
Τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη έκθεση σε αυτήν έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία, ωστόσο υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε οι οποίες έχουν αποδειχθεί έως ένα σημείο προστατευτικές. Ποιες είναι κάποιες από αυτές;
Παραμείνετε ενημερωμένοι- Μειώστε την έκθεση κατά τις ημέρες υψηλής ρύπανσης
Πριν βγείτε έξω ή πριν συμμετάσχετε σε υπαίθριες δραστηριότητες, παρακολουθήστε ενημερώσεις από αξιόπιστες πηγές που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα του αέρα. Έτσι, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε εάν η τρέχουσα ποιότητα στην περιοχή σας είναι καλή, αποδεκτή ή κακή και να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας αναλόγως.
Θα πρέπει να μειώσετε το χρόνο που περνάτε έξω όταν η ποιότητα του αέρα είναι κακή, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής που τα επίπεδα ρύπανσης είναι συνήθως υψηλότερα. Εάν πρέπει να βγείτε, είναι ωφέλιμο να φορέσετε μάσκα που εφαρμόζει καλά και φιλτράρει τους ρύπους.
Δημιουργήστε ένα καθαρό εσωτερικό περιβάλλον
Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα υγιές εσωτερικό περιβάλλον χωρίς ρύπανση. Μπορεί η απομάκρυνση όλων των πηγών ρύπανσης να είναι αδύνατη, ο περιορισμός τους όμως είναι εφικτός.
- Για τον καθαρισμό του σπιτιού, ο οποίος θα πρέπει να είναι τακτικός για να καταπολεμάται η συσσώρευση βακτηρίων, μικροσωματιδίων, γύρης κλπ., χρησιμοποιήστε άφθονο νερό και προτιμήστε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα με χαμηλό δυναμικό ρύπανσης (βιολογικά προϊόντα). Παράλληλα, περιορίστε τη χρήση καθαριστικών σε σπρέι.
- Αποφύγετε τα χημικά χρώματα για το βάψιμο τοίχων ή άλλων επιφανειών.
- Η απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο σπίτι περιορίζει επίσης σημαντικά την εσωτερική ρύπανση.
- Φροντίστε να βελτιώσετε τον εξαερισμό. Ο εξαερισμός των κλειστών χώρων μπορεί να επιτευχθεί με φυσικό τρόπο, δηλαδή με το άνοιγμα των παραθύρων ώστε να μπει στο χώρο φρέσκος αέρας. Άλλος ένας τρόπος είναι αυτός του μηχανικού εξαερισμού, με τη βοήθεια μέσων, όπως οι ανεμιστήρες. Και βέβαια υπάρχει ο αεροκαθαρισμός. Ουσιαστικά πρόκειται για τον καθαρισμό του αέρα από τους ρύπους με ειδικά σχεδιασμένες συσκευές.
- Τοποθετήστε φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι ή και το γραφείο, όπως ο κισσός, η αράχνη και η αλόη, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν ορισμένα τοξικά αέρια.
Πείτε «ναι» στην «πράσινη μετακίνηση»
Λιγότερες διαδρομές με το αυτοκίνητο μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Προτιμήστε το περπάτημα, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς όποτε αυτό είναι εφικτό.
Μην ξεχνάτε επιπλέον πως τα κακοσυντηρημένα οχήματα συμβάλουν στη ρύπανση. Επομένως, θα πρέπει να συντηρείτε κατάλληλα το όχημά σας έτσι ώστε να μειώνονται οι εκπομπές ρύπων.
Φροντίστε τη συνολική σας υγεία
Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, επαρκή κατανάλωση νερού, ποιοτική ξεκούραση. Όλες αυτές οι συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη του αναπνευστικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνοντας παράλληλα σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.