Ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα
Μια παραδοσιακή συνταγή στην plant-based εκδοχή της.
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. γιαούρτι σόγιας
- 200 ml γάλα σόγιας
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 50 γρ. φυτικό βούτυρο
- 450 γρ. vegan φέτα τριμμένη
- 4 κ.σ. σκληρό τυρί νηστίσιμο τριμμένο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, πάνω και κάτω αντίσταση. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Αλείφουμε με φυτικό βούτυρο ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 30-35 εκ. και βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ζεσταθεί καλά.
Βήμα 2ο
Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα, το γιαούρτι, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ενσωματώνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας παράλληλα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο και αρκετά ρευστό χυλό. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα vegan φέτας και ανακατεύουμε.
Βήμα 3ο
Αδειάζουμε το μείγμα στο ζεστό ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Τρίβουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα και πασπαλίζουμε με το νηστίσιμο τυρί. Πρέπει η πίτα μας να είναι λεπτή σε πάχος. Λιώνουμε το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο και το αναμειγνύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το μείγμα την πίτα.
Βήμα 4ο
Ψήνουμε τη νηστίσιμη ζυμαρόπιτα στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία και να ξεκολλάει εύκολα από το ταψί όταν πάμε να τη σηκώσουμε με μαχαίρι. Τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.