Ορισμένοι απορρίπτουν ευθύς εξαρχής τις ταινίες τρόμου, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που μυστηριωδώς γοητεύονται από την οπτικοποίηση του κακού.
Κι όπως αποδεικνύεται από την επιστήμη, οι καταστάσεις που σας προκαλούν φόβο δίχως να σας θέτουν σε κίνδυνο – σκεφτείτε τα στοιχειωμένα σπίτια, τα τρομακτικά βιντεοπαιχνίδια, τα θρίλερ – μπορεί να έχουν ορισμένα οφέλη για την ψυχική σας υγεία.
Πώς μας ωφελούν οι ταινίες τρόμου;
Για αυτό λοιπόν, σβήστε τα φώτα (εάν είστε θαρραλέοι), πάρτε ποπ κορν και πατήστε την “έναρξη”.
Η αδρεναλίνη “χτυπά” κόκκινο
Γρήγορες εναλλαγές γεμάτες δράση, μια άγρια καταδίωξη, μια αναπάντεχη δολοφονία, σκηνές βουτηγμένες στο αίμα κάνουν την αδρεναλίνη να “χτυπά” κόκκινο, η οποία ενεργοποιεί την απόκριση πάλης ή φυγής στο σώμα.
Όταν φοβάστε, η καρδιά σας χτυπά πιο δυνατά και οι μυς σας βρίσκονται σε ένταση, αίσθηση ιδιαίτερα συναρπαστική για όσους αγαπούν τις ταινίες τρόμου.
Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή ξέρετε, παρόλο που φοβάστε ότι τελικά είστε ασφαλείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science.
Αντιμετωπίζουμε καλύτερα τον φόβο
Η παρακολούθηση τρομακτικών ή αγχωτικών σεναρίων στην οθόνη μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε παρόμοιες καταστάσεις στην πραγματική ζωή.
Για παράδειγμα, επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη στο Personality and Individual Differences, επισημαίνει ότι οι θαυμαστές των ταινιών τρόμου έδειξαν σημάδια μεγαλύτερης ανθεκτικότητας και ετοιμότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, συγκριτικά με εκείνους που προτιμούσαν τις ταινίες με εισβολή εξωγήινων.
Οι ταινίες τρόμου, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα κάτι που μας τρομάζει ή μας αγχώνει στην καθημερινότητά μας, καθώς επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.
Μπορεί να μας μάθουν κάτι για τον εαυτό μας
Εάν είστε σε θέση να καθίσετε και να παρακολουθήσετε κάτι που σας προκαλεί τρόμο, τότε πιθανότατα έχετε μάθει ότι έχετε την δύναμη να ξεπεράσετε τον φόβο σας. Τουλάχιστον αυτόν προτείνει έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Media Psychology.
Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν κλείσετε την ταινία μόλις αισθανθείτε ότι δεν αντέχετε την ένταση, έχετε μάθει κάτι για το πώς μπορεί να χειριστείτε μια κατάσταση που μπορεί να σας προκαλέσει παρόμοια συναισθήματα.
Κι αυτή η αυτογνωσία είναι ωφέλιμη, σύμφωνα με τους ερευνητές.