Η τέχνη του φλερτ, μπορεί να ακούγεται, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολη αφού περιλαμβάνει αντικρουόμενα κίνητρα. Από τη μια θέλουμε να δείξουμε το ενδιαφέρον μας και να δούμε αν υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό και από την άλλη, δεν θέλουμε να εκτεθούμε και πολύ καθώς ενέχει η πιθανότητα της απόρριψης. Μιλάμε λοιπόν για ένα παιχνίδι ισορροπίας, όπου τα πράγματα δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται ασαφή.
Μέσα σε αυτή τη θολή κατάσταση, ωστόσο, υπάρχουν προβλέψιμοι τρόποι διακοπής της επικοινωνίας. Συγκεκριμένα λάθη που φέρνουν την αποτυχία και που όμως, ευτυχώς, η έρευνα τα έχει εντοπίσει.
Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα λάθος βήματα στο φλερτ
Σε παλαιότερη μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν λεκτικές και μη λεκτικές εκφράσεις ενδιαφέροντος ή μη σε σενάρια καθημερινών συνομιλιών και γνωριμιών. Επιπλέον, προσδιόρισαν πότε το φλερτ δεν είναι ξεκάθαρο και μπερδεύει τα άτομα που εμπλέκονται.
Το πρώτο λάθος κατά τα ευρήματα είναι ότι πολλά άτομα έτειναν να εστιάζουν σε αρνητικά στοιχεία. Αναζητούσαν με άλλα λόγια τα σημάδια που μαρτυρούν πως ένας πιθανός σύντροφος δεν ενδιαφέρεται παρά στα θετικά μηνύματα που μπορεί εκείνη ή εκείνος να τους έστελνε.
Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν μια ασυμφωνία μεταξύ της λεκτικής και της μη λεκτικής επικοινωνίας. Από τη μια πλευρά, τα άτομα έτειναν να φλερτάρουν μέσα από τις λέξεις. Από την άλλη πλευρά, έδιναν μεγαλύτερη προσοχή σε μη λεκτικά και συμπεριφορικά στοιχεία για να καθορίσουν εάν το άτομο που δέχεται το φλερτ ενδιαφέρεται. Αυτό προκάλεσε πρόβλημα στην επικοινωνία καθώς και τα δύο άτομα εξέφραζαν το ενδιαφέρον τους με λόγια, αλλά επικεντρώνονταν στη συμπεριφορά του άλλου για να κρίνουν αν το ενδιαφέρον ήταν αμοιβαίο.
Τέλος, οι επιστήμονες εξέτασαν τη διαφορά μεταξύ τηλεφωνικών συνομιλιών και πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεων. Βρήκαν πως τα άτομα νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στις τηλεφωνικές συνομιλίες βασιζόμενοι στα λόγια. Παρόλα αυτά, τα ερωτικά μηνύματα μεταδίδονται και μέσω της γλώσσας του σώματος. Χωρίς την οπτική επαφή, το άγγιγμα κτλ., το φλερτ μέσω τηλεφώνου ήταν μάλλον τελικά πιο δύσκολο και πιο μπερδεμένο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε αυτά τα 3 λάθη
#1 Εστίαση στην αδιαφορία και το φόβο της απόρριψης
Είναι φυσικό να θέλετε να αποφύγετε αρνητικές εμπειρίες. Ωστόσο, αυτή η κατά κάποιο τρόπο προκατάληψη και η συστολή, κάνει τα σήματα φλερτ διφορούμενα και μπορεί να προκαλέσει παρανοήσεις ως προς το ρομαντικό ενδιαφέρον και των δύο πλευρών.
Εστιάστε στην περιέργεια για τον συνομιλητή σας. Η περιέργεια μας επιτρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να παρατηρούμε όλα τα σημάδια που μας στέλνει ένας πιθανός σύντροφος ως έχουν. Μας επιτρέπει επίσης να μάθουμε περισσότερα για το άλλο άτομο, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν πραγματικά μας αρέσει ή όχι.
#2 Έκφραση ενδιαφέροντος μόνο στα… λόγια
Οι λέξεις μας βοηθούν να επικοινωνούμε αυτό που σκεφτόμαστε και που αισθανόμαστε. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε παραπάνω, τείνουμε να αξιολογούμε τη συμπεριφορά των άλλων για να δούμε τι πραγματικά σκέφτονται και νιώθουν και πράγματι, η μη λεκτική επικοινωνία έχει να μας πει πολλά.
Το λάθος εδώ έγκειται στο να βασιζόμαστε μόνο στα λόγια για να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας.
Οι πράξεις μας μιλούν πιο δυνατά, επομένως, για να φλερτάρουμε, πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε τη γλώσσα του σώματος και το κατά πόσον η συμπεριφορά μας ταιριάζει με αυτήν του συνομιλητή μας αλλά και με όσα εκφράζουμε λεκτικά.
#3 Δεν φλερτάρετε πρόσωπο με πρόσωπο
Η επικοινωνία μέσω του τηλεφώνου, με γραπτά μηνύματα ή συνομιλίες, δεν αρκεί καθώς τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εγγύτητα της σωματικής αλληλεπίδρασης.
Δεν είναι βεβαίως κακό να ανταλλάσσετε μηνύματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το πραγματικό φλερτ ξεκινά στο πρώτο, πρόσωπο με πρόσωπο, ραντεβού.