Είτε έχετε βάλει πρόσφατα το τρέξιμο στην καθημερινότητά σας είτε αποτελεί αγαπημένη συνήθεια χρόνων, σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή να κάνουν λάθη, που όχι μόνο μειώνουν την αθλητική απόδοση αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμών.
Για αυτό είναι σημαντικό, ειδικά εάν είστε αρχάριοι, να κάνετε την έρευνά σας ώστε να γνωρίζετε τα πιο κοινά λάθη και τους τρόπους για να τα αποφύγετε:
*Δεν φοράτε παπούτσια για τρέξιμο
Εάν φοράτε παλιά παπούτσια για τρέξιμο ή φοράτε τον λάθος τύπο παπουτσιών τότε ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται. Για αυτό μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς, που μπορούν να αξιολογήσουν το στυλ τρεξίματος αλλά και τον τύπο παπουτσιού που χρειάζεστε για να απολαμβάνετε κάθε προπόνηση με ασφάλεια.
Αφού αποκτήσετε το σωστό ζευγάρι παπούτσια, φροντίστε να το αντικαθιστάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή εάν δείτε φθορές, καθώς με την χρήση η αντικραδασμική προστασία μειώνεται και ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται και πάλι.
*Κάνετε πολλά πολύ νωρίς
Ειδικά εκείνοι που είναι νέοι στο τρέξιμο, μπορεί να κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα, πολύ γρήγορα, πολύ σύντομα. Μπορεί ακόμα να σκέφτεστε “όσο περισσότερο τόσο καλύτερα”, όμως αυτή η νοοτροπία μπορεί να προκαλέσει απώλεια ενδιαφέροντος, μειωμένα κίνητρα και τραυματισμούς, όπως το γόνατο δρομέα.
Προσπαθήστε οι προπονήσεις σας να είναι καλά ισορροπημένες και οργανώστε τις με τέτοια συχνότητα ώστε να προλαβαίνετε να ξεκουράζεστε. Αυξήστε τα χιλιόμετρα σας σταδιακά, όχι περισσότερο από 10% την εβδομάδα.
Εάν είστε νέοι στο τρέξιμο ή επανέρχεστε μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, ξεκινήστε πρώτα με το περπάτημα και μετά προχωρήστε σε ένα πρόγραμμα τρεξίματος με περπάτημα. Πάρτε τουλάχιστον μία ημέρα ξεκούρασης, το γνωστό “rest day”, κάθε εβδομάδα καθώς είναι σημαντική για την μυϊκή σας αποκάτασταση και για την πρόληψη τραυματισμών.
*Κάνετε μεγάλο διασκελισμό όσο τρέχετε
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη τρεξίματος που προκαλούν τραυματισμό είναι ο μεγάλος διασκελισμός ή “overstriding” όπως είναι ο όρος στα αγγλικά, όταν δηλαδή το πόδι σας προσγειώνεται πολύ μπροστά από το κέντρο βάρους του σώματός σας.
Ενώ μερικοί υποθέτουν ότι ένας μεγαλύτερος διασκελισμός θα βελτιώσει την ταχύτητά τους ή την αποτελεσματικότητά τους στο τρέξιμο, αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει.
Για να το διορθώσετε, προσπαθήστε καθώς τρέχετε το πόδι που προσγειώνεται στο έδαφος να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σώμα σας σε κάθε βήμα. Η σύντομη και χαμηλή κίνηση των χεριών θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον βηματισμό και τον συντονισμό σας.
*Τα χέρια σας δεν βρίσκονται στην σωστή θέση
Μερικοί δρομείς έχουν την τάση να κουνούν τα χέρια τους υπερβολικά, γεγονός που μπορεί να σας κουράσει, μιας και δεν θα αναπνέετε τόσο αποτελεσματικά. Άλλοι πάλι μπορεί να κρατούν τα χέρια τους πολύ ψηλά στο στήθος, ειδικά όταν κουράζονται.
Στην πραγματικότητα όμως, θα κουραστείτε περισσότερο κρατώντας τα χέρια σας με αυτόν τον τρόπο και θα αρχίσετε να αισθάνεστε σφίξιμο και ένταση στους ώμους και το αυχένα σας.
Τα χέρια σας θα πρέπει να είναι σε γωνία 90 μοιρών, με τους αγκώνες σας στα πλάγια. Η κίνηση θα πρέπει να γίνεται στους ώμους και όχι στον αγκώνα, ώστε να αιωρούνται εμπρός και πίσω. Φανταστείτε μια κάθετη γραμμή που χωρίζει το σώμα σας στη μέση, τα χέρια σας δεν θα πρέπει να την ξεπερνούν.