Όλοι γνωρίζουμε την αξία της τακτικής άσκησης για μια υγιή και μακρόβια ζωή. Ωστόσο, ορισμένες παλαιότερες μελέτες είχαν αποκαλύψει ότι η έντονη γυμναστική μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα, θέτοντας τον οργανισμό μας σε κινδύνους. Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine, ανατρέπει τα δεδομένα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αφού παρακολούθησαν μια ομάδα ελίτ δρομέων, ικανών να τρέξουν ένα μίλι σε λιγότερο από 4 λεπτά, διαπίστωσαν ότι οι αθλητές μπορούν να ζήσουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Αντρέ λα Γκέρτσε, PhD, αθλητικός καρδιολόγος και επικεφαλής του εργαστηρίου Heart, Exercise and Research Trials (HEART), δήλωσε:

«Θελήσαμε να δούμε τι συμβαίνει όταν το σώμα στρεσάρεται και υπερβαίνει τα όριά του. Υπήρχαν κάποια ευρήματα πως η έντονη γυμναστική θα μπορούσε να έχει επιζήμια επίδραση. Φαίνεται όμως πως αυτό τελικά δεν ισχύει».

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά  200 άνδρες δρομείς που ανήκαν, όπως είπαμε στην κατηγορία των «ελίτ», από 28 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Ωκεανίας και της Αφρικής, με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέση ηλικία θανάτου για τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν συνολικά τα 77 έτη, 5 δηλαδή χρόνια περισσότερο από το προβλεπόμενο προσδόκιμο ζωής με βάση την ηλικία, το φύλο, το έτος γέννησης και την εθνικότητα.

Παρόμοια αποτελέσματα μακροζωίας και για τους ελίτ ποδηλάτες

Ο Αντρέ λα Γκέρτσε δήλωσε πως τα ευρήματα αυτά είναι συνεπή με αρκετές άλλες έρευνες, όπως μία που αφορούσε τους ποδηλάτες του Tour De France (Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας), οι οποίοι παρατηρήθηκε επίσης να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Γνωρίζουμε ότι οι επίλεκτοι αθλητές έχουν εντέλει πιο γερή καρδιά λόγω της παρατεταμένης αερόβιας απόδοσης. Πέντε επιπλέον χρόνια ζωής σε σύγκριση με τον μέσο όρο είναι πολύ σημαντικά, ειδικά όταν διαπιστώσαμε ότι πολλοί από αυτούς τους δρομείς όχι μόνο απόλαυσαν μια μεγάλη αλλά και μια καλύτερη ζωή».

Πώς μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο

Φυσικά, δεν μπορούμε όλοι να είμαστε κορυφαίοι αθλητές. Ούτε αυτό μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Πώς λοιπόν μπορούμε εμείς που δεν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας;

Ο Λα Γκέρτσε συνιστά:

  • Καλή διατροφή.
  • Αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Επαρκή και ποιοτικό ύπνο.
  • Τακτική σωματική δραστηριότητα.

«Κάθε είδους άσκηση ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία εφόσον γίνεται με συνέπεια και με ασφάλεια. Ας εμπνευστούμε από τους επίλεκτους αθλητές και ας στοχεύσουμε σε μια έστω μέτρια άσκηση όσο το δυνατόν συχνότερα», παρότρυνε ο ίδιος.

«Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν περαιτέρω μελέτες άλλων τύπων αθλητών, καθώς αυτή η μελέτη αφορούσε αποκλειστικά δρομείς», κατέληξε.