Συγκλονισμένο παραμένει το πανελλήνιο και εξαιρετικά ανήσυχοι οι γονείς, μετά την τραγική είδηση ότι ένα παιδί 3,5 ετών έχασε τη ζωή του από οξεία μυοκαρδίτιδα που του προκάλεσε λοίμωξη από παρβοϊό (ParvovirusB19).
Στον παιδικό σταθμό που φοιτούσε το νήπιο στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν συνολικά έντεκα κρούσματα, ένα παιδάκι νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας και είναι πλέον καλά στην υγεία του, ενώ άλλα επτά παιδάκια από την ευρύτερη περιοχή νοσηλεύονται στο Ωνάσειο.
«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης παρβοϊό, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από παρβοϊό B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού» ανέφερε ο ΕΟΔΥ.
Σημείωσε ωστόσο ότι τα περισσότερα παιδιά που αρρώστησαν είχαν ταυτόχρονα προσβληθεί και από ρινοϊό και εντεροϊό, κάτι που μπορεί να επιδείνωσε την κατάστασή τους.
Τι είναι ο παρβοϊός
Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η λοίμωξη από B19 είναι μια κοινή και άκρως μεταδοτική παιδική ασθένεια που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.
Εμφανίζεται έπειτα από περίοδο επώασης 4 έως 14 ημερών, όμως ένα στα πέντε κρούσματα δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα.
Για τους υπόλοιπους η νόσος ξεκινά με πυρετό, πονοκέφαλο, γαστρεντερικές διαταραχές και ρινόρροια, ενώ αργότερα εμφανίζεται το χαρακτηριστικό, ζωηρό εξάνθημα στα μάγουλα. Το κοκκίνισμα μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί στο υπόλοιπο σώμα.
Από τον παρβοϊό Β19 προσβάλλονται και οι ενήλικες, όμως σε αυτή την περίπτωση το εξάνθημα συνήθως απουσιάζει και το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις που διαρκεί μέρες ή εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα τέλη του 2023 τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για λόγους που δεν είναι σαφείς.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ειδοποίηση στους παιδιάτρους όλης της χώρας. Οι γιατροί καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19.
Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι και οι έγκυες γυναίκες λόγω κινδύνου σοβαρών επιπλοκών για το έμβρυο, καθώς και όσοι πάσχουν από αναιμία ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.
«Το πρόβλημα είναι οι επιπλοκές»
Όπως εξήγησε η κ. Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ στο MEGA, τα συμπτώματα είναι του απλού κρυολογήματος – βήχας, πυρετός, αδιαθεσία, πονόλαιμος, εξάνθημα το οποίο είναι χαρακτηριστικό στα παιδιά, στα μάγουλα. Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, με την επαφή.
«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι οι επιπλοκές που κάνει. Αυτό που έκανε με το κοριτσάκι, τη μυοκαρδίτιδα, μπορεί να κάνει και περικαρδίτιδα».
Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ συστήνει σε όλους ψυχραιμία και προσοχή:
«Δεν χρειάζεται πανικός, είναι σε εξάρσεις και υφέσεις. Χρειάζεται προσοχή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο, όμως ανάλογα με τη συμπτωματολογία αντιμετωπίζεται».