Τρέξιμο: Γιατί ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε

Ανεξάρτητα από το πότε θα ξεκινήσετε το τρέξιμο, μπορείτε κάλλιστα να φτάσετε στο επίπεδο των έμπειρων συνομηλίκων σας και να αποκομίσετε πολλαπλά οφέλη.

Τρέξιμο: Γιατί ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε

«Αργοπορημένος» δρομέας; Φαίνεται πως δεν υπάρχει! Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Physiology» το επιβεβαιώνει, υπογραμμίζοντας τη δύναμη όσων αποφάσισαν να βάλουν τα αθλητικά τους σε ηλικία 50 ετών και άνω.

Αν και η έναρξη του δρομικού ταξιδιού αργότερα στη ζωή μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία των αρθρώσεων και πιθανούς τραυματισμούς, η εν λόγω έρευνα έριξε φως στα αξιοσημείωτα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το τρέξιμο και σε μεγαλύτερη ηλικία, τονίζοντας πως πέρα από τη βελτίωση της συνολικής υγείας, οι δρομείς που ξεκινούν αργότερα, μπορούν επίσης να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς και στους πιο έμπειρους του είδους, όσον αφορά τη σύσταση του σώματος και τη μυϊκή μάζα.

Αναλυτικά τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν 150 έμπειρους αθλητές αντοχής με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη, χωρίζοντάς τους σε δύο ομάδες:

  •  Εκείνους που είχαν ξεκινήσει σε νεαρή ηλικία και ασκούνταν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.
  • Οσους ξεκίνησαν το τρέξιμο σε ηλικία περίπου 50 ετών.

Επιπλέον, οι επιστήμονες εξέτασαν και μια μικρή ομάδα 59 ατόμων, κατά μέσο όρο 73 ετών, οι οποίοι δεν ασχολήθηκαν σε καμία φάση της ζωής τους με την άσκηση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, είτε ένα άτομο ξεκίνησε το τρέξιμο στα 18 του είτε στη μέση ηλικία, η σωματική σύνθεση, ένας όρος που αναφέρεται στον τύπο της μάζας που συνθέτει το σώμα και χωρίζεται σε δύο κύριες ομάδες, λιπώδης και άλιπη, καθώς και η μυϊκή μάζα των ποδιών, φάνηκε να είναι παρόμοια. Το ίδιο ίσχυσε και για την αθλητική απόδοση.

Παράλληλα, οι δρομείς και στις δύο πρώτες ομάδες είχαν εξίσου χαμηλότερο σωματικό λίπος και υψηλότερη άλιπη μάζα στα πόδια σε σύγκριση με τα άτομα που δεν αθλούνταν.

Μένουμε πάντα παιδιά

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα στις αρθρώσεις, μελέτες ανά τα χρόνια επιβεβαιώνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και στην πρόληψη παθήσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα, αφού ενισχύει τη δύναμη των οστών και των μυών, ενδυναμώνοντας τις δομές που υποστηρίζουν τη λειτουργία των αρθρώσεων.
Το τρέξιμο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί ως ένας ισχυρός καταλύτης για την υγεία των οστών, διεγείροντας τα κύτταρα που τα «χτίζουν» και διατηρώντας την ακεραιότητα των επιφανειών των αρθρώσεων, γράφει το περιοδικό «Canadian Running». Αντιθέτως, η καθιστική ζωή είναι, όπως αποκαλύπτουν έρευνες, ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις αρθρώσεις.

Τα καλά που έρχονται με την ηλικία

Οι δρομείς που ξεκινούν αργότερα ηλικιακά, φαίνεται να απολαμβάνουν κι άλλα πλεονεκτήματα. Η γνώση που συσσωρεύεται με την ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη υπομονή κατά τη διάρκεια των αγώνων με αποτέλεσμα πιο αποτελεσματικό βηματισμό και βελτιωμένη απόδοση.
Ανεξάρτητα από την ηλικία σας λοιπόν, ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να κάνετε την αρχή. Θυμηθείτε πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, να ξεκινάτε αργά και να τρέχετε με συνέπεια. Στόχος είναι να παραμείνετε στο… παιχνίδι για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως θα πρέπει να αυξάνετε την ένταση και τη διάρκεια σταδιακά, συνδυάζοντας το τρέξιμο με άλλες προπονήσεις, όπως η προπόνηση δύναμης και βέβαια με ισορροπημένη διατροφή και καλό ύπνο.

*Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω