Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι καθημερινές μας συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά τη γενική υγεία μας. Από τη διατροφή μέχρι τη γυμναστική και τις well-being συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει, όλα μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά είμαστε και νιώθουμε. Ωστόσο, εκτός από τη γενική υγεία επηρεάζεται και η επιδερμίδα μας, αφού η πρόωρη γήρανση βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εκδηλώσει τα σημάδια της.

Φυσικά, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς γερνά το δέρμα αλλά αυτή δεν είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε, σε αντίθεση με εκείνες τις συνήθειες που βάζουν τρικλοποδιά στη νεανικότητά του και που, γνωρίζοντας ποιες είναι, μπορούμε να τις αποχωριστούμε μια και καλή.

Δείτε ακριβώς πιο κάτω τρεις από τις πιο κοινές συνήθειες που αποδεδειγμένα επηρεάζουν την ποιότητα της επιδερμίδας και πώς μπορείτε να τις αλλάξετε:

#1

Δεν τρέφεστε σωστά

Η διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή η επιδερμίδα, μια σύνδεση που πολλοί ειδικοί αναφέρουν ως άξονα εντέρου-δέρματος. Όταν το έντερο είναι υγιές, δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για αυτόν τον άξονα, γεγονός που ευνοεί την ποιότητα της επιδερμίδας.

Εκτός από τις γνωστές για την ευεργετική τους δράση στο έντερο τροφές (προβιοτικά, πρεβιοτικά, φυτικές ίνες κ.λπ.), θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή και στην πρόσληψη των αντιοξειδωτικών. Όταν προσλαμβάνετε αντιοξειδωτικά, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε φυσικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρια και αυγά), βοηθάτε το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγονται από τις υπεριώδεις ακτίνες, τη ρύπανση, την υπέρυθρη ακτινοβολία, το αλκοόλ, το κάπνισμα, και βασικό χαρακτηριστικό τους είναι πως έχουν ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια, γεγονός που τα κάνει ασταθή.

Προσπαθώντας να επιβιώσουν, «αρπάζουν» ηλεκτρόνια από τα υγιή μόρια μετατρέποντάς τα σε ελεύθερες ρίζες, πυροδοτώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση, έναν φαύλο κύκλο που ονομάζεται οξειδωτικό στρες και που τελικά επιταχύνει τη γήρανση της επιδερμίδας.

Extra tip: Ενισχύστε την διατροφή σας με αντιοξειδωτικές τροφές και, αν θέλετε να κάνετε το κάτι παραπάνω, προσθέστε ένα συμπλήρωμα ομορφιάς με αντιοξειδωτική δράση στην καθημερινότητά σας.

#2

Ξεχνάτε να εφαρμόσετε (& να ανανεώσετε) το αντηλιακό σας

Περίπου το 80% των ορατών σημαδιών γήρανσης του δέρματος μπορεί να αποδοθεί σε βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις βλάβες μπορούν να αποφευχθούν αν λάβετε σοβαρά υπόψη την αντηλιακή σας προστασία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το αντηλιακό θα πρέπει να γίνει το τελευταίο βήμα στο καθημερινό σας skincare όλο το χρόνο και όχι ένα καλοκαιρινό beauty product για την παραλία ή τα θαλάσσια σπορ.

Μην ξεχνάτε πως οι βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας είναι ύπουλες, συμβαίνουν ακόμη και όταν βρίσκεστε μέσα σε κάποιον εσωτερικό χώρο που «λούζεται» από τον ήλιο ή αν κάθεστε για ώρα κοντά σε παράθυρο.

Οι ειδικοί συνιστούν να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες, ειδικά εάν εκτίθεστε άμεσα στον ήλιο, αν περνάτε χρόνο στην πισίνα ή τη θάλασσα ή ιδρώνετε αρκετά.

Top tip: Εάν πρόκειται να βαφτείτε, σκεφτείτε να επιλέξετε ένα brush-on SPF σε μορφή πούδρας ή ένα αντηλιακό με χρώμα για ελαφριά κάλυψη -και τα δύο κάνουν την ανανέωση του αντηλιακού «παιχνιδάκι».

#3

Δεν προσέχετε τον επιδερμιδικό φραγμό σας

Η επιδερμίδα αποτελείται από στοιβάδες, καθεμία από τις οποίες εκτελεί σημαντικές λειτουργίες.

Στην ανώτερη στιβάδα συναντάμε τον επιδερμιδικό φραγμό ο οποίος έχει διπλό ρόλο: αφενός εμποδίζει την απώλεια της πολύτιμης υγρασίας από το εσωτερικό της επιδερμίδας, αφετέρου κρατάει μακριά τους εξωτερικούς, περιβαλλοντικούς εχθρούς που περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα και να πυροδοτήσουν φλεγμονές.

Το γιατί, λοιπόν, είναι απαραίτητο να φροντίζετε για την ενδυνάμωση του επιδερμιδικού σας φραγμού είναι προφανές. Χρειάζεται, ωστόσο, και να έχετε το νου σας για σημάδια που δείχνουν ότι η ισορροπία του έχει διαταραχτεί, όπως είναι η ξηρότητα, ο κνησμός, η εμφάνιση ακμής και οι βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις.

Αν βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση, μπορείτε να τον βοηθήσετε να επανέλθει πλήρως επιλέγοντας προϊόντα φροντίδας με ceramides (φυσικά λιπίδια, απαραίτητα για τη συνοχή του επιδερμιδικού φραγμού) αλλά και φυσικά έλαια προσώπου όπως έλαιο jojoba, argan, καρύδας, αμυγδάλου, κ.ά.

Μαζί με τα ceramides, συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη στο καθημερινό skincare, θα βοηθήσουν σημαντικά στο να επαναφέρουν τα επίπεδα ενυδάτωσης στην επιδερμίδα και θα κλειδώσουν την απαλότητά της.