Ως τρόφιμα ζύμωσης ονομάζουμε όσα έχουν παραχθεί ή συντηρηθεί με τη δράση μικροοργανισμών, όπως το κεφίρ και τα λαχανικά τουρσί. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Άλλωστε, συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας του οργανισμού ξεκινώντας από την εξισορρόπηση του εντερικού μας μικροβιώματος, του καθρέφτη της υγείας μας.
Μικροβίωμα, ονομάζεται το σύνολο του μικροβιακού πληθυσμού που υπάρχει στον οργανισμό.
Οι σημαντικότερες λειτουργίες των μικροβιακών αυτών πληθυσμών είναι η σύνθεση ορισμένων βιταμινών και η διάσπαση των φυτικών ινών και των λιπαρών οξέων.
Παίζουν, επίσης, σημαντικότατο ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής και γενικότερα στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα τρόφιμα ζύμωσης έχουν τραβήξει αρκετά το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε προβιοτικά και σε βιοδραστικές ενώσεις.
Για πολλούς λόγους λοιπόν, συνίσταται ανεπιφύλακτα να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Και αν, ακόμα, δεν έχετε πειστεί για τα πολύτιμα οφέλη τους, μελετήστε τους λόγους που ακολουθούν.
Αυξάνουν την παραγωγή και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Η ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου μέσω της κατανάλωσης ζυμωμένων τροφίμων αυξάνει την ικανότητα του σώματος να παράγει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Βιταμίνης Κ. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τους αυξάνει την απορρόφηση μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο.
Βελτιώνουν τα φυτοθρεπτικά συστατικά και την απορρόφησή τους
Τα φυτοθρεπτικά ή φυτοχημικά συστατικά είναι ενώσεις οι οποίες περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, άρα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στον οργανισμό.
Στις τροφές, λοιπόν, που έχουν υποστεί ζύμωση, αυτού του είδους οι ουσίες και διατηρούνται καλύτερα και απορροφώνται με μεγαλύτερη ευκολία από τον οργανισμό.
Διευκολύνουν την πέψη
Τα προβιοτικά που παράγονται κατά την ζύμωση βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου. Έτσι μειώνονται διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός και αέρια.
Συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς
Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι, καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η κατανάλωση προβιοτικών ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς, γιατί αποδεδειγμένα βοηθούν τον οργανισμό να διατηρήσει στα φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη του αίματος καθώς και την αρτηριακή πίεση.
Δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Το σύνολο των βακτηρίων που ζει στο έντερο, φαίνεται πως έχει σημαντική επίδραση στην άμυνα του οργανισμού μας και κυρίως σε λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού.
Γενικότερα, τα προβιοτικά μελετώνται τελευταία ως προς την πιθανή ευεργετική τους δράση στην πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία διάφορων καταστάσεων.
Τέτοια παραδείγματα είναι οι αλλεργικές διαταραχές, η ατοπική δερματίτιδα, η περιοδοντική νόσος και άλλα προβλήματα της στοματικής υγείας, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τη μείωση της χοληστερόλης, το κοινό κρυολόγημα και στην πρόληψη διαφόρων τύπου καρκίνου.
Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα κάνετε τα ψώνια σας μην παραλείψετε να προμηθευτείτε γιαούρτι, ψωμί με προζύμι, κεφίρ, κομπούχα, κίμτσι, ξινολάχανο, miso και τέμπε.
Ευχαριστούμε την κ. Εύα Ανδρέου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για τη συνεργασία.