Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που μπορεί να σας αποσυντονίζει, να σας κουράζει και να σας αναγκάζει να απέχετε από την εργασία ή την κοινωνική σας ζωή. Αρχικά, αν πάσχετε συχνά από πονοκεφάλους ή ημικρανίες, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε παθολογικές καταστάσεις.
Από εκεί και πέρα, τα αίτια για έναν πονοκέφαλο μπορεί να ποικίλουν. Το άγχος, η κούραση, η κακή ατμόσφαιρα, ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες, η έμμηνος ρύση, η λάθος στάση του σώματος στο γραφείο, το πιάσιμο στην πλάτη και τον αυχένα, μια αλλεργία που δημιουργεί μπούκωμα στη μύτη, η υγρασία και οι αλλαγές των εποχών συγκαταλέγονται στις συνηθέστερες καταστάσεις που προκαλούν πονοκέφαλο.
Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να αφήνετε το κεφάλι σας να πονάει και εσείς να υποφέρετε. Θα μπορούσατε, όμως, αν ο πόνος δεν έχει προχωρήσει, πριν το παυσίπονο να δοκιμάσετε ένα βοτανικό ρόφημα, που πιθανόν θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Άλλωστε, τα βότανα από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνται και για θεραπευτικούς σκοπούς. Έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τη συμβολή των βοτάνων στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Αν, βέβαια, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης ή κάποιας αλλεργίας, καλό είναι να έχετε απευθυνθεί πριν σε κάποιον ειδικό για να σας καθοδηγήσει ανάλογα.
Επιπλέον, η αφυδάτωση επιδεινώνει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου ή και τον προκαλεί. Οπότε, αν δεν πίνετε αρκετό νερό, το τσάι και τα βοτανικά ροφήματα θα σας βοηθήσουν να ενυδατώνεστε επαρκώς. Το τσάι, ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, το μαγνήσιο και το κάλιο, οι οποίοι συνδέονται με την ενυδάτωση.
Ρόφημα με λίγη καφεΐνη
Αν επιτρέπεται να πίνετε καφεΐνη, κάποιο τσάι με ένα μικρό ποσοστό, όπως το πράσινο ή το μαύρο, μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία, και ουσιαστικά η καφεΐνη δρα ως αγγειοσυσπαστικό. Πολλά από τα γνωστά παυσίπονα της αγοράς περιέχουν ένα μικρό ποσοστό καφεΐνης. Παλαιότερες έρευνες ενοχοποιούσαν την καφεΐνη στο τσάι για την ημικρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δεν υπάρχει καμία σχετική σύνδεση. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσει πονοκεφάλους.
Τα βοτανικά ροφήματα που δεν περιέχουν καφεΐνη μπορούν επίσης να σας ανακουφίσουν. Σε αυτό συμβάλλουν κυρίως βότανα με αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Παράλληλα, κάποια είδη βοτάνων χαλαρώνουν τους μυς, γεγονός που επηρεάζει ολόκληρο το κεφάλι και την ένταση που συγκεντρώνεται στον αυχένα και στην πλάτη, προκαλώντας πονοκέφαλο.
Δυόσμος ή μέντα
Το τσάι δυόσμου βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές για την ανακούφιση από του πονοκεφάλους, ιδιαίτερα αν έχετε κεφαλαλγία τάσης ή ημικρανία. Τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να έχει και το τσάι από μέντα.
Τζίντζερ
Αν μαζί με την ημικρανία ή τον πονοκέφαλο έχετε και ναυτία, το τζίντζερ θα μπορούσε να σας ισορροπήσει το στομάχι. Το τζίντζερ περιέχει τη χημική ένωση τζιντζερόλη που έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Χαμομήλι
Το χαμομήλι φημίζεται για τις μυοχαλαρωτικές του ιδιότητες. Μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε όσο πονάτε ή να βελτιώσει την πέψη σας, αν μαζί με τον πονοκέφαλο σάς ενοχλεί και το στομάχι σας.
Μελισσόχορτο
Το βοτανικό ρόφημα από μελισσόχορτο μπορεί, επίσης, να μειώσει τους μυϊκούς σπασμούς, και άρα να ανακουφίσει από τους πονοκεφάλους όταν συνδέονται και με μυϊκό σπασμό.
Το τσάι και τα βότανα δεν είναι θαυματουργές λύσεις
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνετε κατάχρηση και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε πρακτικές που σας βοηθούν όπως κάποιες στάσεις γιόγκα, το μασάζ στον αυχένα και το κεφάλι ή το κρύο νερό στο πρόσωπο. Ακούστε το σώμα σας και μην το αφήνετε να πονάει.
Τέλος, αν ο πόνος δεν περνάει, οι πονοκέφαλοι γίνονται όλο και συχνότεροι, αισθάνεστε άρρωστοι λόγω του πόνου, ζαλίζεστε, κάνετε εμετούς, επηρεάζεται η όρασή σας λόγω της ημικρανίας με αύρα, απομακρύνεστε από τον κοινωνικό περίγυρο και τις δραστηριότητές σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις και να καθορίσετε εξειδικευμένες λύσεις που θα σας οδηγήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.