Αυτή την Κυριακή 12 Μαΐου, το Βήμα κυκλοφορεί με ένα σημαντικό βιβλίο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη νομική διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το πραγματολογικό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι βέβαια πολύ πιο σύνθετο. Δεν περιλαμβάνει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά έναν μακρύ κατάλογο τουρκικών ισχυρισμών, διεκδικήσεων και απειλών.

Η οριοθέτηση όμως της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ έχει το “πλεονέκτημα” να είναι ρυθμισμένη κατά το Διεθνές Δίκαιο διαδικασία. Η ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών είναι συνεπώς υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει εύκολα ανταπόκριση της άλλης πλευράς ή ότι δεν θα επιχειρηθεί η ανάμειξη άλλων ζητημάτων. Σημασία έχει να είναι σαφής και να έχει στρατηγικό ειρμό η ελληνική θέση.

Χωρίς τελική οριοθέτηση κατά το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι κατοχυρωμένα και δεν μπορούν να ασκηθούν πλήρως στην πράξη. Δεν αρκεί ο καθορισμός των απώτερων ορίων με εθνικό νόμο. Ο χρόνος περνά και τα ορυκτά καύσιμα σταδιακά απαξιώνονται. Η αντίδραση απέναντι στις περιοδικά επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις επίσης δεν αρκεί. Η επίδειξη της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος είναι σημαντική παράμετρος, αλλά μόνο “επιθετικές” πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες μπορούν να κατοχυρώσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.»

Ελληνική Κουζίνα

Σε αυτό το τεύχος, μαγειρεύουμε έξω. Βγαίνουμε σε καταπράσινους κήπους και υπέροχες αυλές και μαθαίνουμε όλα τα μυστικά για να ψήνουμε ως ειδικοί από τον master του είδους Βασίλη Σπόρο και από τους εκκολαπτόμενους ψήστες Μάξιμο Μουμούρη και Νίκο Μπουκουβάλα. Οι τελευταίοι, όταν δεν έχουν παράσταση, συγκεντρώνονται στην αυλή του Μάξιμου και βάζουν στην ψησταριά ο καθένας τα αγαπημένα του – ο Μάξιμος λαχανικά και ο Νίκος κρέατα. Εννοείται ότι ακολουθούν τέλεια συνοδευτικά, από σάλτσες και αλοιφές μέχρι τσάτνεϊ και σως που απογειώνουν τα ψητά και ανεβάζουν το επίπεδο της απόλαυσης.

Από το τεύχος μας δεν λείπουν και οι αντίστοιχες λαχταριστές προτάσεις για vegan BBQ –για αυτούς που το προτιμούν– όπως το ενδιαφέρον σουβλάκι από τόφου, καθώς και τα συγκλονιστικά γλυκά που ολοκληρώνουν μαγικά την εμπειρία στον κήπο.

Μαζί, η μαθητική εφημερίδα για την Ευρώπη.

Και Βημαgazino, με αποκλειστική συνέντευξη του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, λίγο πριν την μεγάλη πρεμιέρα του «Maestro».

Κυκλοφορεί με το Βήμα της Κυριακής 12/5.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ»: €1,55 )