Επί αιώνες όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό αναζητούν φυσικούς τρόπους για να ενισχύσουν την απόδοσή τους – από τους αρχαίους έλληνες αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων που έτρωγαν μέλι και αποξηραμένα σύκα μέχρι τους σύγχρονους μαραθωνοδρόμους που προσπαθούν να συμπυκνώσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται σε μια μπάρα δημητριακών. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάχνετε άλλο. Σήμερα οι επιστήμονες έχουν βρει μερικές τροφές που θα σας δώσουν την ώθηση να περάσετε τη γραμμή του τερματισμού σε χρόνο-ρεκόρ (εντάξει, υπερβάλλουμε λίγο). Θα τις βρείτε στο φαρμακείο της φύσης.
1. Κράνμπερι
Για καλύτερους χρόνους, χωρίς κόπο
Στα ελληνικά τα λένε επισήμως… βακκίνια. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κονκόρντια στο Μόντρεαλ του Καναδά προτείνει στους δρομείς να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους περισσότερα κράνμπερι για να ενισχύσουν την απόδοσή τους. Σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Physical Activity and Nutrition», η τακτική κατανάλωση κράνμπερι για τουλάχιστον 28 ημέρες μπορεί να βελτιώσει την αεροβική ικανότητα και να επιβραδύνει τη μυϊκή κόπωση σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις, τόσο στο σπριντ όσο και στο τρέξιμο αντοχής.
Fun fact: Τα κράνμπερι ουδεμία σχέση έχουν με τα κράνα, όπως πολλοί νομίζουν. Στα ελληνικά ονομάζονται επισήμως βακκίνια και είναι μούρα ενός θάμνου, συγγενεύουν με τα μύρτιλλα και καλλιεργούνται κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Χιλή και λιγότερι στη Βόρεια Ευρώπη.
2. Μπανάνα
Για ενέργεια στο μάξιμουμ
Μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιθεώρηση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Επιστημών (Public Library of Science, PLOS) συνέκρινε τις μπανάνες με ένα αθλητικό ποτό (με 6% υδατάνθρακες) για να αξιολογήσει τις επιδράσεις και των δύο στην απόδοση ποδηλατοδρόμων και έδειξε ότι είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Proteome Research» επιβεβαιώνει ότι η φρουκτόζη και οι φαινολικές ενώσεις στις μπανάνες μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική αθλητική σας απόδοση. Επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Διατροφικής Επιστήμης και Τεχνολογίας», προσθέτει ότι οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως οι βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, οι οποίες βοηθούν το σώμα σας να συνθέσει ενέργεια. Μια σκληρή προπόνηση οδηγεί σε απώλεια ηλεκτρολυτών, προκαλώντας μυϊκές κράμπες. Χάρη στο κάλιο που περιέχουν, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να εξισορροπήσει αυτή την απώλεια, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσετε τη διαδρομή σας ανενόχλητοι.
Pro tip: Συνδυάστε τη μπανάνα με μια χούφτα αμύγδαλα ή ένα γιαούρτι. Οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται πιο γρήγορα από την πρωτεΐνη ή τα λιπαρά. Οπότε ο συνδυασμός τους θα βοηθήσει στην «παράταση» της ενέργειας.
3. Ρόδι
Για πιο δυνατούς μυς
Τα ρόδια περιέχουν ένα «θαυματουργό μόριο» που δυναμώνει τους γερασμένους μυς. Οι «ατμομηχανές» των κυττάρων μας, τα μιτοχόνδρια, φθίνουν με την ηλικία, προκαλώντας την αποδυνάμωση των μυών. Αλλά μέσα από κλινικές δοκιμές, ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης παρατήρησαν ότι οι χημικές ουσίες των ροδιών μετατρέπονται σε μια ένωση που ονομάζεται «urolithin A» από τους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερό μας. Η ένωση αυτή βοηθά στην επαναφόρτιση των μυϊκών κυττάρων του σώματος, αποτρέποντας την πτώση της δύναμης που έρχεται με τη γήρανση.
Fun fact: Το ρόδι αποτελεί σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας, της καλοτυχίας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης
4. Παντζάρι
Για περισσότερη αντοχή
Εάν αναζητείτε έναν φυσικό τρόπο για να ενισχύσετε την αντοχή και την αθλητική σας απόδοση, ο χυμός από παντζάρια μπορεί να σας βοηθήσει. Η ενισχυτική του δράση οφείλεται σε επιμέρους συστατικά του, τα νιτρικά άλατα, ένωση που το σώμα μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό το μόριο συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος προς τους μυς, διευκολύνοντας την καρδιά και τους πνεύμονές σας να συμβαδίζουν όσο γυμνάζεστε. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εξετερ της Αγγλίας υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να ενισχύσει την αντοχή σας έως και 16% περισσότερο.
Fun fact: Τα παντζάρια είναι γνωστά και ως κοκκινογούλια και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ. Σε αντίθεση με τα φρούτα, η κύρια πηγή σακχάρων στο παντζάρι είναι η σουκρόζη. Ο χυμός παντζαριών τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους ασχολούνται με το τρέξιμο