Πολλά και γνωστά είναι τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Τώρα, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ αποκαλύπτει ότι η γυμναστική σε φυσικά περιβάλλοντα φαίνεται να αποτρέπει σχεδόν 13.000 περιπτώσεις μη μεταδοτικών ασθενειών ετησίως στην Αγγλία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι πιο κοινές μη μεταδοτικές ασθένειες – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρκίνου, του διαβήτη και της χρόνιας πνευμονοπάθειας – προκαλούν το 74% της παγκόσμιας θνησιμότητας.
“Καμπανάκι” ΠΟΥ για την σωματική αδράνεια
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, γνωστές και ως χρόνιες, δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και οι θάνατοι που αποδίδονται σε αυτές αυξάνονται στις περισσότερες χώρες. Η σωματική αδράνεια σχετίζεται με μια σειρά από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, των καρκίνων και των ψυχικών νοσημάτων.
Στην Έκθεση Παγκόσμιας Κατάστασης για τη Φυσική Δραστηριότητα 2022, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι θα εμφανιστούν 500 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παγκοσμίως μεταξύ 2020 και 2030, εάν η φυσική δραστηριότητα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.
Τα φυσικά περιβάλλοντα υποστηρίζουν την ψυχαγωγική φυσική δραστηριότητα, με αυτή τη νέα μελέτη να εστιάζει ιδιαίτερα σε μέρη όπως παραλίες και ακτές, την ύπαιθρο και ανοιχτούς χώρους σε πόλεις όπως πάρκα.
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από σύγχρονη, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ υπολόγισαν πόσες περιπτώσεις έξι μη μεταδοτικών ασθενειών – μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, διαβήτης τύπου 2, ισχαιμική καρδιοπάθεια, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού – προλαμβάνονται μέσω της ψυχαγωγικής φυσικής δραστηριότητας στη φύση.
Πόση γυμναστική είναι αρκετή;
Η αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας του πληθυσμού είναι ένας ολοένα και πιο σημαντικός στρατηγικός στόχος για την δημόσια υγεία παγκοσμίως.
Ο ΠΟΥ συνιστά οι ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών να κάνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια φυσική δραστηριότητα (ή τουλάχιστον 75 έως 150 λεπτά έντονη αερόβια γυμναστική) την εβδομάδα για να θωρακίσουν την υγεία τους.
Ωστόσο, παγκοσμίως το 27,5% των ενηλίκων δεν πληρούν αυτές τις συστάσεις.
Μιλώντας για τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Environment International, ο Δρ James Grellier από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια αξιολόγηση πραγματοποιείται σε εθνική κλίμακα και σχεδόν σίγουρα έχουμε υποτιμήσει την αληθινή αξία της φυσικής δραστηριότητας όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών”.
“Αν και έχουμε επικεντρωθεί σε έξι από τις πιο κοινές μη μεταδοτικές ασθένειες, υπάρχουν αρκετές λιγότερο κοινές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων καρκίνου και ψυχικών νοσημάτων” συμπληρώνει.
“Δεδομένου ότι οι χρόνιες ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους για πολλά χρόνια, η αξία της φυσικής δραστηριότητας ως προληπτικό μέτρο για διάφορες ασθένειες είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη” καταλήγει.