Φρυγαδέλια στη σούβλα
Ένας παραδοσιακός μεζές για το Πασχαλινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 συκώτι από αρνί
- 1 μεγάλη μπόλια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Αλάτι, πιπέρι
- Ρίγανη για το σερβίρισμα
- Κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Καθαρίζουμε το συκώτι από τις ίνες και το πλένουμε. Το στεγνώνουμε πολύ καλά και το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. Αν έχουμε χρόνο, τα αφήνουμε να σταθούν σκεπασμένα στο ψυγείο.
Βήμα 2ο
Βουτάμε την μπόλια σε ζεστό νερό να ανοίξει και να ξεδιπλωθεί. Τη στραγγίζουμε καλά από τα νερά και την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Αφαιρούμε τα πιο χοντρά σημεία της, τα οποία ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε στα κομμάτια της συκωταριάς. Η μπόλια λιώνει στο ψήσιμο και δίνει υγρασία και νοστιμιά στα φρυγαδέλια.
Βήμα 3ο
Κόβουμε την μπόλια σε τετράγωνα κομμάτια. Ακουμπάμε ένα κομμάτι συκώτι πάνω στο κομμάτι μπόλιας. Τυλίγουμε σφιχτά και περνάμε το φρυγαδέλι σε δύο μικρές σούβλες ώστε να στερεωθούν οι ενώσεις, να μην ανοίξουν τα κομμάτια και στριφογυρίζουν κατά το ψήσιμο. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φρυγαδέλια και τα περνάμε στη σούβλα.
Βήμα 4ο
Ψήνουμε σε μέτρια θράκα, γυρίζοντας τακτικά να μην καεί η μπόλια και να μη στεγνώσει το συκώτι. Όσο ψήνονται και αρχίζει και λιώνει η μπόλια, τρίβουμε ελαφριά την ψημένη επιφάνεια με τη φρέσκια ρίγανη για να δώσει τα διακριτικά αρώματά της.
Βήμα 5ο
Έπειτα από περίπου 15 λεπτά, όταν η μπόλια ροδίσει ομοιόμορφα και το συκώτι έχει ψηθεί αλλά παραμένει ζουμερό, βγάζουμε τα φρυγαδέλια σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από την ένταση της φωτιάς και το πάχος που έχουν τα φρυγαδέλια.