Όλοι μπορούμε να πέσουμε στην παγίδα μικρών «αθώων» ψεμάτων στη σχέση μας για ποικίλους λόγους, όπως για παράδειγμα για να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη σύγκρουση για κάτι όχι και τόσο σπουδαίο ή για να προστατεύσουμε τα συναισθήματα του συντρόφου μας. Υπάρχουν βέβαια και εκείνα τα ψέματα που δύσκολα συγχωρούνται.
Όπως και να’ χει, τα ψέματα, μικρά ή μεγάλα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, πλήττοντας την εμπιστοσύνη και μειώνοντας την οικειότητα.
Αναγνωρίζοντας το ψέμα- Κάποια από τα τυπικά σημάδια
- Αποφυγή οπτικής επαφής.
- Ο σύντροφός σας δεν είναι σαφής και δεν σας περιγράφει λεπτομέρειες ή αντίθετα σας δίνει πολύ περισσότερες πληροφορίες για ένα γεγονός απ’ ό,τι χρειάζεται.
- Αντιφατική γλώσσα του σώματος (για παράδειγμα λέει «όχι» αλλά κουνά το κεφάλι του πάνω-κάτω).
- Ασυνήθιστη γλώσσα του σώματος (ταραχή, «παιχνίδι» με τα μαλλιά ή στο άλλο άκρο, απόλυτη ηρεμία).
- Συνεχής άμυνα ή άρνηση κατηγοριών.
- Απαντήσεις με υπεκφυγές ή ασυνέπειες στα λόγια.
- Ιδρώτας.
- Απότομη διακοπή της συζήτησης.
- Ασυνήθιστες διακυμάνσεις της φωνής.
- Αποφυγή αγγιγμάτων.
Αν και υπάρχουν κοινά σημάδια που μαρτυρούν το ψέμα, προσέξτε μην παρεξηγήσετε συμπεριφορές
Μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν με ακρίβεια μόνο το 54% των περιπτώσεων ενός ψεύτη. Το δεδομένο αυτό υποδεικνύει ότι θα υπάρξουν φορές που εσείς μπορεί να πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας λέει ψέματα αλλά στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να είστε βέβαιοι.
Είναι πιθανό για παράδειγμα να μπερδέψετε τη νευρικότητα, την απόσπαση της προσοχής ή την έλλειψη οπτικής επαφής με το ψέμα.
Τα παραπάνω λοιπόν είναι σημάδια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν την εμφάνισή τους όταν κάποιος δεν λέει την αλήθεια ή αποκρύπτει πληροφορίες, όμως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτά. Είναι ωφέλιμο να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να ερευνήσετε περαιτέρω το θέμα πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το ψέμα στη σχέση
Εάν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφός σας ψεύδεται, δοκιμάστε να:
- Θέσετε υγιείς προσδοκίες όσον αφορά την ειλικρίνεια.
Για παράδειγμα, μην περιμένετε από εκείνον να σας λέει ακριβώς πού είναι και τι κάνει κάθε στιγμή της ημέρας. Είναι λογικό όμως να περιμένετε να σας κοινοποιήσει τα σχέδιά του φεύγοντας απ’ το σπίτι ή αν κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα μιλήσετε στο τηλέφωνο.
- Σκεφτείτε πριν απαντήσετε σε αυτά που σας λέει και νομίζετε πως είναι ψέματα.
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να επεξεργαστείτε τα προσωπικά του μοτίβα ανειλικρίνειας και προσπαθήστε να μην ανταποκρίνεστε παρορμητικά.
- Κάνετε άμεσες ερωτήσεις και να του ζητήσετε να σας πει ξανά την ιστορία του αργότερα διατηρώντας ει δυνατόν οπτική επαφή.
Πρέπει να συγχωρήσετε τον σύντροφό σας;
Το αν θα συγχωρήσετε ή όχι τον σύντροφό σας για το ψέμα είναι μια άκρως προσωπική επιλογή που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η προηγούμενη συμπεριφορά του, το «βάρος» του ψέματος κ.τλ.
Ομοίως, μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πόσα ψέματα είναι «αποδεκτά» στη σχέση σας.
Λάβετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι το να κρατάτε μνησικακία δεν θα ωφελήσει την ευημερία της σχέσης.
Επιπλέον, αναρωτηθείτε: Δίνω στον σύντροφό μου αρκετό χώρο για να μοιραστεί πράγματα μαζί μου; Ή συχνά τον επικρίνω και τον απορρίπτω;
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό εσείς και ο σύντροφός σας να είστε στην ίδια σελίδα σχετικά με την ειλικρίνεια και με το ποιες πληροφορίες είναι αδιαπραγμάτευτες και πως η ειλικρίνεια είναι η πιο υγιής προσέγγιση για κάθε ευτυχισμένη σχέση.