Πόσες φορές έχει τύχει να διαμαρτυρηθείτε για πόνους στην μέση σας; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την άσκηση ή κάποια απότομη κίνηση; Αν νιώσετε ξανά τους μύες της πλάτης να σφίγγουν και να μπλοκάρουν, μάλλον, θα πρέπει να αναρωτηθείτε γενικότερα για τη ζωή σας.
Μήπως αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη δουλειά; Μήπως χωρίσατε πρόσφατα ή κάποιο γεγονός στην προσωπική σας ζωή σάς στενοχώρησε και σας πίεσε; Είναι πολύ πιθανόν, να σας λείπει ξεκούραση και το άγχος που κυριεύει την καθημερινότητά σας τη συγκεκριμένη περίοδο να αποτελεί, ουσιαστικά, την αιτία για τον πόνο στην πλάτη σας.
Το θετικό είναι, ότι όταν βρίσκουμε την αιτία, είμαστε πολύ κοντά στο να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι που μπορεί να μας ανακουφίσουν αλλά και να μας προστατέψουν από παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Πως λειτουργεί το άγχος στο σώμα μας
Το άγχος δημιουργεί ποικίλες αλλαγές στο σώμα μας. Πρόκειται για μια χημική αντίδραση που θέτει το μυαλό σε κατάσταση κινδύνου (fight-or-flight), καθώς όταν αγχωνόμαστε τα επινεφρίδια εκκρίνουν ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Ως αποτέλεσμα, το σώμα λαμβάνει τα λανθασμένα μηνύματα του πόνου, τα οποία γίνονται εμφανή ώρες ή ακόμα και μέρες μετά.
Φέρτε στον νου σας, πώς μπορεί να στέκεστε τη στιγμή που κάτι μπορεί να σας ενοχλεί και να σας αγχώνει στη δουλειά. Αυτόματα οι μύες του λαιμού και το πρόσωπό σας σφίγγει, το ίδιο και οι ώμοι. Γιατί, αυτόματα, το σώμα θέλει να προστατευτεί. Η μυϊκή αυτή ένταση πολύ εύκολα μεταφέρεται στην πλάτη και σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης των Scientific Reports, όσοι υποφέρουν από σοβαρό άγχος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στην πλάτη. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η κορτιζόλη δημιουργεί μακροχρόνια φλεγμονή που βλάπτει τα κύτταρα και οδηγεί στην πρόωρη γήρανσή τους.
Αναμφίβολα, λοιπόν, το μυαλό και το σώμα συνδέονται απόλυτα όταν νιώθετε πόνο στην πλάτη. Την επόμενη φορά καλύτερα να αναρωτηθείτε αν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά σας ή αν πρέπει να αλλάξετε κάτι ώστε να ανακουφιστείτε πρώτα ψυχικά και έπειτα σωματικά. Μην υποτιμήσετε το γεγονός ότι το άγχος σας μπορεί να υποβόσκει υποσυνείδητα και η συναισθηματική φόρτιση να οδηγεί σε αυτές τις συνέπειες.
Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο
Αν ο γιατρός σας έχει αποκλείσει παθολογικούς λόγους που προκαλούν τον πόνο, τότε είναι καλό να βρείτε τρόπους να αποσυμπιέζετε τον νου και να διατηρείτε το σώμα δραστήριο. Οι βαθιές αναπνοές, οι διατάσεις, η γιόγκα, μια βόλτα στη φύση ή η παρέα με αγαπημένα πρόσωπα αποδεικνύονται, μεταξύ άλλων, καθοριστικά στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας. Μακροπρόθεσμα, είναι πολύ σημαντικό να ενδυναμώσετε το σώμα με τη γυμναστική που αγαπάτε, ώστε οι μύες να είναι πιο ανθεκτικοί. Επιπλέον, η γνωστική – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.
Σε μια εποχή που βρίθει υπερπληροφόρησης, απαιτήσεων και ψηφιακού θορύβου, ενδεχομένως να πρέπει να αναλογιστείτε που μοιράζετε τον χρόνο σας καθημερινά, αν κρατάτε ποιοτικές στιγμές για τον εαυτό σας και αν το τίμημα της απόλυτης και συνεχούς σύνδεσης στο ίντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αξίζει τη συσσωρευμένη κούραση και το άγχος που πιθανόν να βιώνετε αργότερα. Φανταστείτε πως στέκεστε όταν κοιτάτε επί ώρες την οθόνη του τηλεφώνου σας; Πώς τοποθετείται ο λαιμός και οι ώμοι σας; Μήπως επιβαρύνεται ο αυχένας και η πλάτη σας; Κινηθείτε, σηκωθείτε, ασκηθείτε. Ακόμη και η παραμικρή κίνηση μπορεί να είναι σωτήρια για την υγεία του σώματος γενικά και της πλάτης σας ειδικότερα, ώστε να προλάβετε ή και να ξεπεράσετε τους μυϊκούς πόνους.
Και αν χρειάζεστε κάτι άμεσα, θα μπορούσατε να βάλετε μια θερμοφόρα στην περιοχή για να χαλαρώσουν οι μύες, να εφαρμόσετε μια θερμαντική κρέμα ή να κάνετε ελαφρύ μασάζ με το αγαπημένο σας αρωματικό λαδάκι.