Πώς συνδέεται ο καρκίνος που ολοένα αυξάνεται, ειδικά σε νεαρές ηλικίες με τη διατροφή μας; Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell, εξέτασε την επίδραση της μεθυλογλυοξάλης, μιας ένωσης που απελευθερώνεται όταν το σώμα διασπά τρόφιμα που καταναλώνουμε με ζάχαρη και λιπαρά, σε ένα εκ των γονιδίων που βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων, το οποίο ονομάζεται BRCA2.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η μεθυλογλυοξάλη σταμάτησε προσωρινά την ικανότητα του γονιδίου BRCA2 να προστατεύει από το σχηματισμό και την ανάπτυξη των όγκων.
Αν και είναι γνωστό ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού συνδέεται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και για τα μη παχύσαρκα άτομα, ο ακριβής μηχανισμός βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.
Το νέο αυτό εύρημα θα μπορούσε έστω εν μέρει να εξηγήσει το γιατί ο καρκίνος μεταξύ των νέων, φαινομενικά υγιών ατόμων είναι όλο και πιο διαδεδομένος σήμερα, δήλωσαν οι ερευνητές.
Περισσότερο junk food- Υψηλότερος κίνδυνος
«Η μεθυλογλυοξάλη πυροδοτεί την καταστροφή του BRCA2, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή πρωτεϊνών που έχουν ως στόχο την επιδιόρθωση βλαβών στο DNA, μειώνοντας τα επίπεδά τους στα κύτταρα. Η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κόκκινου κρέατος, μεταξύ άλλων τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά, αυξάνει το μέγεθος της βλάβης σε γονίδια όπως το BRCA2», επεσήμανε ο Δρ Ασόκ Βενκιταράμαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.
«Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι ορισμένα άτομα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του παγκρέατος αλλά και άλλους τύπους επειδή κληρονομούν ένα ελαττωματικό αντίγραφο του γονιδίου πρόληψης του καρκίνου – BRCA2 – από τους γονείς τους», συνέχισε ο Δρ Βενκιταράμαν.
«Η ομάδα μας εξέτασε την επίδραση της μεθυλογλυοξάλης σε κύτταρα ατόμων που είχαν κληρονομήσει ένα ελαττωματικό αντίγραφο του BRCA2 και επομένως ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο. Το συμπέρασμα ήταν ότι η έκθεση σε μεθυλογλυοξάλη απενεργοποίησε την καταστολή του όγκου. Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι η μεθυλογλυοξάλη προκαλεί αλλαγές στο DNA οι οποίες αποτελούν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ανάπτυξης καρκίνου», κατέληξε ο ίδιος.
Γιατί τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά
Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα μεθυλογλυοξάλης είναι κοινά σε άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη.
«Τα πρόσφατα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μεθυλογλυοξάλη μπορεί να απενεργοποιήσει προσωρινά τα γονίδια που προλαμβάνουν τον καρκίνο, γεγονός που σημαίνει ότι η συνεχής κακή διατροφή και ο μη ρυθμισμένος διαβήτης μπορούν να αυξήσουν με την πάροδο του χρόνου τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», επεσήμαναν.
Ωστόσο, οι ίδιοι προειδοποίησαν ότι εφόσον η μελέτη διεξήχθη σε κύτταρα και όχι σε ανθρώπους, απαιτείται περισσότερη έρευνα επί του κρίσιμου θέματος «καρκίνος και κακή διατροφή».
Η έρευνα εμβαθύνει στον κίνδυνο που χρόνια επισημαίνουν οι ειδικοί
Η εν λόγω έρευνα προσθέτει σε έναν μακρύ κατάλογο μελετών που υποδηλώνουν ότι η διατροφή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου.
Έρευνα από την κλινική του Κλίβελαντ, για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι άτομα κάτω των 50 ετών που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και ζάχαρη είχαν χαμηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων ενώσεων που δημιουργούνται όταν το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και αποδεδειγμένα αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων.