Ενώ μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε το έντερο κάνει πολλά για εσάς. Το γαστρεντερικό σύστημα, που περιλαμβάνει το στομάχι, το κόλον, το λεπτό και το παχύ έντερο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με τον εγκέφαλο όσο και με το υπόλοιπο σώμα.
Για αυτό και είναι κομβικής σημασίας, να φροντίζετε το εντερικό μικροβίωμα, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια και μικρόβια που ζουν στο έντερό σας. Μερικές από τις συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε, από σήμερα κιόλας, για να ενισχύσετε ή να βελτιώσετε την λειτουργία του, περιλαμβάνουν:
#1 Στροφή στα λαχανικά
Εάν θέλετε να θωρακίσετε το έντερό σας τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να μειώσετε την πρόσληψη κρέατος, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και φασολιών στην καθημερινή σας διατροφή.
Αυτό διότι οι φυτικές τροφές έχουν συνδεθεί τόσο με την αύξηση των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο όσο και με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard Health Publishing.
#2 Αυξήστε τις φυτικές ίνες
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών σηματοδοτεί την μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών. Εκτός από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι.
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται να συνδέεται με την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής Mayo συμβάλλει στην ρύθμιση της ομαλής λειτουργίας του, προάγοντας την κανονικότητα.
#3 Παραμείνετε ενυδατωμένοι
Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, από τα υψηλά επίπεδα ενέργειας, την εύρυθμη λειτουργία του ουροποιητικού, του δέρματος μέχρι και της πέψης.
Για αυτό έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι ή μπουκαλάκι με νερό ενώ μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε και φρούτα ή λαχανικά πλούσια σε νερό, όπως φράουλες, αγγούρια και ντομάτες, που θα ενισχύσουν την ενυδάτωσή σας.
#4 Έντερο σε… κίνηση
Όσο κινείστε, τόσο “κινείται” και το έντερό σας. Με άλλα λόγια, η τακτική φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στην ρύθμιση και την σταθεροποίηση του εντερικού μικροβιώματος, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, αρκούν 150 λεπτά αερόβιας γυμναστικής μέτριας έντασης (όπως περπάτημα ή ποδηλασία) την βδομάδα, που αντιστοιχεί σε περίπου 30 λεπτά δραστηριότητας τις περισσότερες μέρες.
Θυμηθείτε όμως, να ακούτε το σώμα σας και τις ανάγκες του, μιας και η υπερβολική άσκηση ή οι πολλές προπονήσεις υψηλής έντασης μπορεί να διαταράξουν την λειτουργία του.
#5 Διαχειριστείτε το στρες
Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, έντερο και εγκέφαλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Σύμφωνα με έρευνες, ο ερεθισμός του γαστρεντερικού συστήματος φαίνεται να “στέλνει” σήματα στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην διάθεση, γεγονός που μπορεί εν μέρει να δικαιολογήσει γιατί αρκετοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζουν ψυχικές νόσους, όπως η αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί από την Johns Hopkins Medicine.
Για αυτό είναι σημαντικό να υιοθετήσετε τις κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η τακτική γυμναστική.