Εύκολα αναγνωρίζουμε επιδόρπια που έχουν προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή μας, αλλά τι γίνεται με τις λιγότερο προφανείς πηγές; Ορισμένες τροφές που οι περισσότεροι από εμάς θα θεωρούσαμε υγιεινές μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη απ’ ό,τι νομίζουμε.
Σε ποια τρόφιμα είναι ωφέλιμο να αρχίσουμε να ελέγχουμε πιο προσεκτικά τις ετικέτες;
Γιαούρτι
Το γιαούρτι αποτελεί μια θρεπτική επιλογή καθώς περιέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες και προβιοτικά, αλλά ακόμα κι αυτό μπορεί να περιέχει αρκετή ποσότητα κρυμμένων σακχάρων.
Τι θα λέγατε να επιλέγατε ένα κεσεδάκι λευκό γιαούρτι και να προσθέτατε μόνοι σας λίγα κομμάτια φρούτου ή λίγους ξηρούς καρπούς και μια κουταλιά μέλι;
Έτοιμοι χυμοί φρούτων και άλλα ροφήματα με ζάχαρη
Κατά κανόνα, είναι καλύτερο να τρώτε φρούτα στη στερεή, ολόκληρη μορφή τους για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη σε θρεπτικά συστατικά.
Μελέτη από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins University School of Medicine αποκάλυψε ότι η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε ενήλικες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Αποξηραμένα φρούτα
Και πάλι, τα φρούτα στην κανονική τους μορφή είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν συχνά πρόσθετα σάκχαρα, επομένως χρειάζεται και εδώ προσοχή.
Σάλτσες και dressings
Αν και προσφέρουν νοστιμιά στο πιάτο, δεν παύουν να αποτελούν ακόμα μια παγίδα ως προς τη ζάχαρη στη διατροφή μας. Ιδανικά, φτιάξτε σάλτσες και dressing στο σπίτι έτσι ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο των υλικών που χρησιμοποιείτε.
Δημητριακά πρωινού και μπάρες
Τα δημητριακά μπορεί να περιέχουν επίσης ζάχαρη. Ελέγξτε λοιπόν πιο σχολαστικά τα συστατικά πριν τα προμηθευτείτε έτσι ώστε να είστε βέβαιοι πως δεν επιβαρύνεστε με πρόσθετα σάκχαρα και θερμίδες με το καλημέρα…
Γνωρίζατε αυτό το «τρικ» για τον περιορισμό της ζάχαρης;
Ζουμερά, υγιεινά και φυσικά γλυκά, τα φρούτα είναι ο καλύτερος, όπως είπαμε, τρόπος να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για κάτι γλυκό. Με ένα εποχιακό φρούτο της αρεσκείας μας, όχι μόνο γλιτώνουμε θερμίδες, αλλά αυξάνουμε και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Κι αν η λιγούρα μας δεν ικανοποιείται, μπορούμε να προσθέσουμε πρωτεΐνη στα γεύματά μας που περιορίζει την όρεξή μας για επιπλέον φαγητό. Το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, το φαγόπυρο, η βρώμη και οι σπόροι τσία είναι μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.
Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων- Μιλήστε με τον διατροφολόγο σας
Αν θέλετε να μειώσετε τη ζάχαρη, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, απλά ελέγξτε σχολαστικά τα συστατικά των τροφίμων που προμηθεύεστε.
Ο διατροφολόγος σας είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα σε αυτή σας την προσπάθεια. Μην ξεχνάτε επίσης πως κάθε αλλαγή στη διατροφή, θα πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση της υγείας σας και τις ατομικές σας ανάγκες.