Κοιτάζω τον υπολογιστή μου εδώ και ώρες. Το κεφάλι μου είναι έτοιμο να εκραγεί και έχω ξαναγράψει την τελευταία πρόταση ενός άρθρου έξι φορές. Είναι μάταιο. Βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Φοράω τα αθλητικά μου και… «το βάζω στα πόδια».
Μια τυπική προπόνηση κυλάει ως εξής
- Τα πρώτα 15’: Απογοητεύομαι. Βαριέμαι. Όλα πονάνε.
- 15 με 30’: Ο καθαρός αέρας φυσάει στο πρόσωπό μου. Εντάξει, ίσως να μην είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα τελικά.
- 30 με 45’: Τώρα αρχίζω να αφαιρούμαι. Τι θα φάω για βράδυ; Ωχ, ένα αξιολάτρευτο κουτάβι μόλις πέρασε από μπροστά μου! Σκέφτομαι συζητήσεις που είχα πριν από μέρες ή χρόνια. Πράγματα που ήθελα να πω αλλά δεν είχα την ευκαιρία ή το θάρρος να το κάνω.
- 45 έως 60’: Οι επιστήμονες λένε ότι σε αυτό το σημείο, τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μου αρχίζουν να εκπέμπουν σήματα μεταξύ τους. Ό,τι κι αν είναι αυτό που συμβαίνει, μου έρχονται δημιουργικές ιδέες για να ξεπεράσω τα γραπτά μου «εμπόδια».
- Μετά τα 60’: Πριν το καταλάβω ο ήλιος έχει αρχίσει να δύει. Τι όμορφα χρώματα που έχει ο ουρανός… Το κουβάρι που έχω στο κεφάλι μου ξετυλίγεται σιγά-σιγά. Αμέσως βγάζω το τηλέφωνό μου και υπαγορεύω στον εαυτό μου τις σκέψεις μου. Τρέχω γρήγορα να πάω να τις εφαρμόσω.
Το τρέξιμο οξυγονώνει το μυαλό και τη γραφή μου, της δίνει αέρα και χώρο για να αναπνεύσει, της επιτρέπει να ξεδιπλωθεί.
Και δεν είμαι μόνο εγώ…
Δημοσιογράφοι, συγγραφείς, ποιητές, σκιτσογράφοι, στιχουργοί και άλλοι δημιουργοί χρησιμοποιούν το τρέξιμο για να «μαγειρέψουν» νέες ιδέες.
Σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι που γυμνάζονται είναι κατά 20% πιο παραγωγικοί και έχουν περισσότερη ενέργεια από τους συναδέλφους τους που είναι λιγότερο δραστήριοι.
Όταν το σώμα είναι απασχολημένο, το μυαλό ξεχνά για λίγο τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την κίνηση, τις τηλεδιασκέψεις, τις προθεσμίες, τη λίστα με τα ψώνια και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Είναι ελεύθερο να σκέφτεται δημιουργικά.
Τα διαλείμματα για γυμναστική είναι απαραίτητα όταν κάθεστε όλη μέρα στο γραφείο σας και δεν κινείτε κανέναν μυ – ή μάλλον, συγγνώμη, τένοντα – εκτός από τα δάχτυλά σας στο πληκτρολόγιο.
Σε έρευνα με περισσότερους από 1.100 ερωτηθέντες, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Creative Behavior», το 11% ανέφερε ότι η έμπνευση τους έρχεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Μια σωματική δραστηριότητα όπως το τρέξιμο είναι ιδανική, καθώς δεν χρειάζεται να αφοσιωνόμαστε νοητικά πλήρως σε αυτήν. Έτσι, η δημιουργικότητά μας «επωάζεται» στο παρασκήνιο.
Παράλληλα, η αλλαγή του περιβάλλοντος, οι νέες παραστάσεις και τα ερεθίσματα διεγείρουν τις αισθήσεις και τη φαντασία μας. Η δημιουργικότητα, όπως ένας μυς, θα βελτιωθεί με μόνο την επαναλαμβανόμενη εξάσκηση.
Τι κάνετε ακόμα στην καρέκλα; Σηκωθείτε, βγείτε έξω – η έμπνευση σάς περιμένει στο δρόμο.