Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις για την υγεία μιας κρεατοφαγικής διατροφής και μιας vegan που περιλαμβάνει φυτικά υποκατάστατα κρέατος.
Το κρέας φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι μια δημοφιλής επιλογή των vegan (και όχι μόνο) τα τελευταία χρόνια, «μιμείται» τη γεύση, την υφή και το χρώμα του πραγματικού κρέατος και παρασκευάζεται συνήθως από συστατικά όπως σόγια, γλουτένη σιταριού, πρωτεΐνη μπιζελιού, μανιτάρια κ.τλ.
Κι ενώ η μέχρι σήμερα έρευνα έχει τονίσει τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών τροφών για τη συνολική υγεία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, η νέα μελέτη φαίνεται να ανατρέπει εν μέρει τα δεδομένα.
Η έρευνα
Η εν λόγω έρευνα επικεντρώθηκε στη σύγκριση μιας διατροφής που περιλαμβάνει την κατανάλωση κρεάτων φυτικής προέλευσης με μια διατροφή που περιλαμβάνει κρεάτα ζωικής προέλευσης σε περίπου ίδιες ποσότητες κατανάλωσης.
Το κύριο ερώτημα των επιστημόνων ήταν εάν η αντικατάσταση του ζωικού κρέατος με υποκατάστατες vegan επιλογές θα βελτίωνε την υγεία της καρδιάς και θα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών των συμμετεχόντων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 89 άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν κρέας φυτικής προέλευσης και οι άλλοι μισοί κανονικό.
Μετά το πέρας 8 συνολικά εβδομάδων, οι ερευνητές εξέτασαν, μεταξύ άλλων δεικτών υγείας, τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης των ατόμων.
Τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης σε κανένα από τα δύο διατροφικά πλάνα. Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό, όσοι έτρωγαν ζωικό κρέας φάνηκε να έχουν καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης σημειώθηκαν επίσης στην ομάδα του ζωικού κρέατος.
Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα οφέλη που συχνά συνδέονται με τη vegan διατροφή ως προς την υγεία της καρδιάς αφορούν μονάχα τα ολόκληρα φυτικά τρόφιμα και όχι τα κρέατα φυτικής προέλευσης.
Βέβαια, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα κρέατα φυτικής προέλευσης που επιλέχθηκαν για αυτή τη μελέτη ανήκαν στην κατηγορία του fast food και ήταν πλούσια σε νάτριο και μαγειρεμένα με όχι τόσο υγιεινά έλαια. Ωστόσο, αν και δυνητικά υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές κρεάτων φυτικής προέλευσης, «οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν κατά νου πως μιλάμε για επεξεργασμένα τρόφιμα και δεν είναι ωφέλιμο να βασίζονται σε αυτά ως την κύρια πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης στη διατροφή τους», υπογράμμισαν οι ίδιοι.
Ολόκληρα τρόφιμα- Η πιο υγιεινή επιλογή;
Είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε ολόκληρα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας, τόνισαν οι επιστήμονες, είτε είμαστε κρεατοφάγοι είτε vegan.
Κατά τους ίδιους, έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε ενημερωμένες και συνειδητές επιλογές, ειδικά όταν τρώμε έξω αφού τα έτοιμα γεύματα συνήθως περιέχουν υψηλότερες ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων συγκριτικά με τα σπιτικά.
Για μια ισορροπημένη διατροφή:
- Eπικεντρωθείτε στην κατάλληλη ποσότητα και την καλή ποιότητα των τροφίμων στο πιάτο σας.
- Aποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σνακ με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
- Καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που αποτελούν πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών και μπορούν να μειώσουν ακόμα και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
- Συμπεριλάβετε όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στο εβδομαδιαίο μενού που περιέχουν αμινοξέα καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία.