Γνωρίζαμε ήδη ότι μια τοξική σχέση μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική υγεία ενός ατόμου, αλλά τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου Binghamton λένε ότι το να έχει κανείς έναν σύντροφο που δεν τον στηρίζει μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα του.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Personal Relationships, όταν η κορτιζόλη ή αλλιώς ορμόνη του στρες είναι σε ανεβασμένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές για την υγεία όπως:
- Μείωση του όγκου του εγκεφάλου.
- Μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας.
- Υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.
- Επιδείνωση της καρδιαγγειακής υγείας.
- Επιταχυνόμενη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 191 ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια και είδε ότι οι γυναίκες που ένιωθαν ότι δεν εισέπρατταν κατανόηση, επικύρωση, ανταπόκριση και υποστήριξη από τον σύζυγό τους ήταν στρεσαρισμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος.
Αντίθετα, τα ζευγάρια που είχαν καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας και αισθάνονταν σίγουροι ότι ο ένας νοιάζεται για τον άλλον, δεν παρουσίαζαν τόσο μεγάλη αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης όταν διαφωνούσαν.
Προς έκπληξή τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι τα επίπεδα βιολογικού στρες πριν από αυτές τις δύσκολες συζητήσεις φάνηκε να προβλέπουν με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο ένα ζευγάρι θα ενεργούσε και θα αντιλαμβανόταν τις αλληλεπιδράσεις.
«Είναι πιθανό ότι ο καθένας μπορεί να χρειάζεται διαφορετικά είδη υποστήριξης ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Επιπλέον, είδαμε ότι πολλές φορές ο τόνος είναι συχνά πιο σημαντικός από το περιεχόμενο της κουβέντας. Δηλαδή, το πώς το λέτε μπορεί να είναι πιο ουσιαστικό από το τί λέτε», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Πιο ευτυχισμένοι και υγιείς όσοι είναι ικανοποιημένοι από το γάμο τους
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι ένας αρμονικός γάμος είναι το καλύτερο αγχολυτικό.
Μάλιστα, φαίνεται πώς όσο πιο ικανοποιημένος είναι κάποιος στην προσωπική του ζωή, τόσο πιο χαμηλά είναι στον οργανισμό και τα επίπεδα της κορτιζόλης.
Δεκαετής έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology, το περιοδικό της Ένωσης Αμερικανών Ψυχολόγων, υποστηρίζει πως οι παντρεμένες γυναίκες εμφανίζουν λιγότερα καρδιακά προβλήματα απ’ ό,τι οι ελεύθερες, οι χήρες ή οι χωρισμένες.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσµπουργκ επισημαίνουν πως οι έγγαμοι έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση µε τους εργένηδες.
Βασική προϋπόθεση είναι η σχέση τους να στηρίζεται στην ειλικρίνεια και να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους.
Γενικά, έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και την Ιατρική Σχολή του City University της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι οι παντρεμένοι ζουν, κατά μέσο όρο, 2 χρόνια περισσότερο από τους ανύπαντρους.
Σύμφωνα με έρευνα από το Aston Medical School στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας οι παντρεμένοι κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν εξαιτίας παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους, όπως είναι η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης τύπου 2.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή στο πλαίσιο του γάμου οι δύο σύντροφοι δέχονται τη φροντίδα και την ενθάρρυνση του έτερού τους ήμισυ.
Επομένως, είναι πιο πιθανό να παίρνουν τα φάρμακά τους, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται πιο τακτικά.