Το ανέβασμα της σκάλας σας κάνει να αμφιβάλλετε για τη φυσική σας κατάσταση και να αναρωτιέστε αν πρέπει να ενσωματώσετε πιο απαιτητική γυμναστική στη fitness ρουτίνα σας; Μάλλον, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, οι σκάλες μπορεί να δυσκολέψουν ακόμα και έμπειρους αθλητές…
Γιατί συμβαίνει και τι στ’ αλήθεια μαρτυρά για τη φόρμα σας;
Παρόλο που είστε fit, λαχανιάζετε στις σκάλες επειδή…
Δεν έχετε κάνει ζέσταμα
Οι πιθανότητες να μην έχετε κάνει προθέρμανση πριν ανεβείτε τις σκάλες στην καθημερινότητά σας είναι προφανώς πολλές. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για την προσπάθεια που πρόκειται να καταβάλλει, πηγαίνοντας κυριολεκτικά από το μηδέν στο εκατό χωρίς προειδοποίηση.
Το ανέβασμα της σκάλας είναι με άλλα λόγια μια πολύ ξαφνική αλλαγή που αυξάνει απότομα τον καρδιακό παλμό και το ρυθμό της αναπνοής. Εάν όμως τις ανεβαίνατε αφού είχατε περπατήσει δυναμικά δύο τετράγωνα, θα διαπιστώνατε πως θα σας ήταν πολύ πιο εύκολο.
Το ανέβασμα της σκάλας εμπλέκει τους μεγαλύτερους μύες στο σώμα
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος που συνεργάζονται για να ανέβουμε μια σκάλα, συμπεριλαμβανομένων των γλουτών, των τετρακέφαλων και των γαμπών. Και όσο πιο απότομες είναι οι σκάλες, τόσο πιο σκληρά θα πρέπει αυτές οι ομάδες μυών να δουλέψουν.
Το οξυγόνο είναι εκείνο που τροφοδοτεί τους μύες με ενέργεια, εξού και το λαχάνιασμα με το οποίο έρχεστε αντιμέτωποι σε αυτήν την περίπτωση.
«Η δύναμη της βαρύτητας»
Το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να φαίνεται εύκολο αφού στην ουσία πρόκειται απλά για περπάτημα. Όταν όμως περπατάμε σε επίπεδο έδαφος, το σώμα προωθείται προς τα εμπρός ενώ όταν ανεβαίνουμε τις σκάλες, μπροστά και πάνω. Οι περισσότεροι λοιπόν αναγκαζόμαστε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα και να σηκώσουμε τους γοφούς μας ψηλότερα ενώ η βαρύτητα μας τραβά πίσω. Έτσι, οι μυς εργάζονται πολύ πιο σκληρά για να ξεπεράσουν την αντίσταση. Το αποτέλεσμα;
Γρηγορότερος καρδιακός ρυθμός και ταχύτερη αναπνοή.
Το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει σε αυτού του είδους την άσκηση
Αν θέλετε να γίνετε καλύτερος δρομέας, πρέπει να τρέχετε τακτικά, σωστά; Το να ξοδεύετε ώρες σε άλλες μορφές προπονήσεων αντοχής, όπως η ποδηλασία, πιθανότατα δεν θα κάνει το τρέξιμο πιο αποδοτικό.
Το ίδιο ισχύει και για το ανέβασμα της σκάλας. Δεν θα τα καταφέρετε τόσο καλά εκτός κι αν η προπόνηση ή η καθημερινότητά σας περιλαμβάνει την εν λόγω άσκηση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η δύσπνοια μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα
Γενικά, το αίσθημα κόπωσης και δύσπνοιας στην κορυφή μιας σκάλας είναι φυσιολογικό, αλλά υπάρχουν και κάποιες κόκκινες σημαίες:
- Χρειάζεστε αρκετά λεπτά ανάπαυσης για να επανέλθετε.
- Νιώθετε δυσφορία στο στήθος.
- Ξαφνικά δυσκολεύεστε πολύ να τις ανεβείτε.
Όπως και να έχει, είναι ζωτικής σημασίας να ακούτε πάντα το σώμα σας και να μην παραλείπετε τους τακτικούς ελέγχους υγείας.