Η ιαπωνική διατροφή, πλούσια σε ψάρια, τσάι και σόγια, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συρρίκνωση που παρατηρείται με την πάροδο των χρόνων και επομένως να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας για τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Γηριατρικής και Γεροντολογίας της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν πρόσφατα έρευνα στην οποία οι 1636 συμμετέχοντες ηλικίας από 40 έως 89 ετών, χωρίστηκαν σε 2 ομάδες ανάλογα με το πλάνο διατροφής που ακολουθούσαν:
- Παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή.
- Δυτική διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας.
Σε διάστημα 2 ετών, οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις με σκοπό να προσδιοριστεί πόσο εγκεφαλικό ιστό έχασε κάθε ομάδα μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Nutrition Journal, οι γυναίκες στην πρώτη ομάδα είχαν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής ατροφίας (στοιχείο που σχετίζεται με την ηλικία και αποτελεί δείκτη άνοιας), σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν το δεύτερο πλάνο διατροφής. Για τους άνδρες, δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά.
Οι επιστήμονες είχαν φροντίσει να καταγράψουν το γενετικό ιστορικό των ατόμων, την κατάσταση της υγείας τους καθώς και άλλα δεδομένα του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα έτσι ώστε να είναι βέβαιοι ότι οι όποιες διαφορές παρατηρήθηκαν στο τέλος της μελέτης οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο στη διατροφή και όχι σε άλλους παράγοντες.
Τι περιλαμβάνει η ιαπωνική διατροφή
Οι συγγραφείς της μελέτης όρισαν την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή ως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ψάρια, οστρακοειδή, ρύζι, σόγια, πράσινο τσάι, εσπεριδοειδή, τουρσιά, μανιτάρια και φύκια.
Γενικά, η ιαπωνική διατροφή θεωρείται προστατευτική επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες, πολυφαινόλες, φυτοχημικά και «καλά» λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.
Η αποτροπή της μακροπρόθεσμης φλεγμονής μπορεί με τη σειρά της να διατηρήσει ακμαία τη λειτουργικότητα των νευρώνων του εγκεφάλου σε βάθος χρόνου.
Γιατί η προστασία αφορά μόνο τις γυναίκες;
Οι συγγραφείς έδωσαν δύο πιθανές εξηγήσεις για αυτό το εύρημα:
- Η ιαπωνική διατροφή είναι πλούσια σε μαγνήσιο και φυτοοιστρογόνα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη προστατευτική δράση για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.
- Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να απομακρυνθούν από την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή από τις γυναίκες, καταναλώνοντας περισσότερα δυτικά τρόφιμα, όπως noodles.
Οκινάουα- Εκεί που ζουν πολύ παραπάνω
Η νήσος Οκινάουα, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ιαπωνίας, είναι ιστορικά γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της και θεωρείται μία από τις «μπλε ζώνες» του κόσμου. Οι περιοχές που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή χαρακτηρίζονται από αισθητά υψηλότερο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού από το συνηθισμένο.
Στην Οκινάουα κατοικούν άνθρωποι αιωνόβιοι και υπεραιωνόβιοι που ζουν μέχρι και πάνω από τα 110 έτη!
Μόνο το 6,7% των ατόμων άνω των 65 ετών που ζουν στην επαρχία Οκινάουα αναπτύσσουν άνοια σύμφωνα με τον Νταν Μπούτνερ, συγγραφέα του «The Blue Zones Solution».
Αυτό που ξεχωρίζει τις μπλε ζώνες από τον υπόλοιπο κόσμο είναι ο τρόπος ζωής. Εκτός από την υγιεινή διατροφή και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που εστιάζει στην πρόληψη ασθενειών, οι κάτοικοι εκεί έχουν έντονη την αίσθηση της προσφοράς στην κοινότητα και ξεκάθαρο μέσα τους τον σκοπό της ζωής τους. Ανεξάρτητα από την εργασία του καθενός, η κάθε είδους συνεισφορά στο περιβάλλον που ζουν, τους γεμίζει με όρεξη και θέληση για ζωή.