Από το 2016, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί κατά 35%, αντιπροσωπεύοντας 58.701 ετήσιους θανάτους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη σε περισσότερους από 200.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, οι γυναίκες μεταξύ 30 και 44 ετών που παραδέχονται ότι το παρακάνουν με το αλκοόλ αγγίζουν το 42%, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν αποδώσει μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης στην άνοδο μιας τάσης στα social, γνωστής ως «mommy wine».
Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο προβάλλει μητέρες να πίνουν ένα ποτήρι κρασί προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος της γονεϊκότητας στα πλαίσια διακωμώδησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
«Ακόμη κι εάν είστε νέα, διατρέχετε κίνδυνο για στεφανιαία νόσο»
Στη μελέτη συμμετείχαν 189.000 γυναίκες και 243.000 άνδρες ηλικίας 18 έως 65 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 44.
Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε 3 κατηγορίες με βάση τον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που δήλωσαν ότι έπιναν ανά εβδομάδα:
- Όσους έπιναν λίγο (ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα).
- Όσους έπιναν μέτρια (τρία έως επτά ποτά).
- Όσους έπιναν πολύ (οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα).
Η υγεία των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε για συνολικά 4 χρόνια και γνωστοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, συνυπολογίστηκαν.
Μέχρι το τέλος της τετραετούς μελέτης, πάνω από 3.100 άτομα είχαν αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο, χωρίς να υπάρχει καμιά σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων με χαμηλή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Όσοι ανήκαν στην τρίτη κατηγορία ωστόσο (έπιναν δηλαδή τουλάχιστον οκτώ ποτά κανονικού μεγέθους την εβδομάδα), εμφάνισαν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλής κατανάλωσης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης διαφορές φύλου. Συγκεκριμένα, οι άνδρες που πίνουν ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, 12% χαμηλότερο από τις γυναίκες, που είχαν 45%.
Οι ερευνητές δήλωσαν τέλος ότι ο μέσος όρος ηλικίας των καρδιακών προσβολών στις γυναίκες είναι τα 70. Η κοόρτη στην τρέχουσα μελέτη όμως δείχνει σημάδια καρδιακής νόσου σε πολύ μικρότερη ηλικία.
Διαφορές μεταξύ των φύλων που επηρεάζουν το πώς το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ
«Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν μικρότερη σωματική μάζα και περισσότερο λίπος σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός που δεν καθιστά το ίδιο εύκολη την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό τους», δήλωσε ο Δρ Τζαμάλ Ράνα, καρδιολόγος και επικεφαλής της έρευνας.
«Αυτό σημαίνει ότι το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος πιο γρήγορα και σε υψηλότερα επίπεδα. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου πιστεύεται ότι έγκειται στην αρνητική επίδραση του αλκοόλ στην αρτηριακή πίεση, το μεταβολισμό και το σωματικό βάρος.
Πιστεύω ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση ώστε το αλκοόλ να αποφεύγεται εντελώς τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες», κατέληξε ο ίδιος.