Όπως πιθανώς ήδη γνωρίζατε, οι κινήσεις που κάνει η Γη είναι δύο: η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, που διαρκεί 365 ημέρες και η περιστροφή γύρω από τον άξονά της, που διαρκεί περίπου 24 ώρες.
Αυτό που ίσως δεν είχατε ακούσει είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες μεταβολές στον πυρήνα του πλανήτη έχουν αλλάξει την ταχύτητα περιστροφής.
Λόγω αυτής της αστάθειας, η λεγόμενη αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, αποκλίνει από την επίσημη παγκόσμια ώρα (Συντονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος, UTC), η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο ατομικών ρολογιών σε όλο τον κόσμο.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, για να παραμείνει η μέτρηση του χρόνου σε συγχρονισμό με την περιστροφή της Γης, θα έπρεπε να παραλειφθεί ένα δευτερόλεπτο το 2026.
Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Nature αποκαλύπτει ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η αφαίρεση του δευτερολέπτου από τη μέτρηση της ώρας θα πρέπει να γίνει το 2029.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι το λιώσιμο των πάγων έχει ελαφρώς επιβραδύνει την ταχύτητα περιστροφής της Γης.
Η συνέπεια αυτής της αλλαγής είναι πως παρατείνεται κατά σχεδόν τρία χρόνια η ανάγκη που έχει επισημανθεί από επιστήμονες για παράλειψη ενός δευτερόλεπτου στη μέτρηση του χρόνου.
Για πρώτη φορά στα χρονικά της μέτρησης της ώρας, το επόμενο δευτερόλεπτο δεν θα είναι θετικό αλλά αρνητικό, θα αφαιρεθεί δηλαδή από την ώρα UTC αντί να προστεθεί.
Η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι η μείωση της ποσότητας των πάγων στους δύο πόλους σημαίνει πως υπάρχει πλέον περισσότερη μάζα γύρω από τον ισημερινό. Αυτή η αλλαγή στη συγκέντρωση μάζας είναι που ευθύνεται για την επιβράδυνση της περιστροφής.
«Ο πάγος που έχει λιώσει ανέβασε τη στάθμη της θάλασσας αρκετά ώστε να είναι πια ορατή η επίδραση στην περιστροφή της Γης», σχολιάζει στο Nature ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ντάνκαν Άγκνιου.
«Είναι εντυπωσιακό ότι ο ανθρώπινος παράγοντας πλέον έχει φτάσει στο σημείο να επηρεάζει την περιστροφή του πλανήτη. Γίνονται πράγματα που είναι πρωτοφανή!», υπογραμμίζει.
Καλά ή κακά νέα;
Για πολλούς, η αναβολή αυτή είναι μια καλή είδηση, δεδομένου ότι τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα δημιουργούν προβλήματα σε πολλά υπολογιστικά συστήματα. Ειδικά αν πρόκειται για αρνητικά εμβόλιμα δευτερόλεπτα, τα οποία κανένας υπολογιστής δεν είναι σήμερα προγραμματισμένος να διαχειριστεί.
Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα φέρνουν τόσο μεγάλο πονοκέφαλο ώστε η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να τα καταργήσει, όχι όμως πριν από το 2035.
Η απόφαση αυτή απλοποιεί την κατάσταση στην επίσημη μέτρηση του χρόνου.
Είναι όμως σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες αποκλίσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές αναδεικνύουν την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων.