Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να σας κάνουν να θέλετε να ξεκουμπώσετε το παντελόνι σας μετά το φαγητό. Το επίμονο και ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στις διατροφικές σας συνήθειες.
Τα καλά νέα είναι κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του:
Το πρόβλημα: Καταναλώνετε πολύ αλάτι
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology από τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins, έδειξε ότι τα άτομα που ανέφεραν μεγαλύτερο γαστρεντερικό φούσκωμα ακολουθούσαν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Το αλάτι αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί επιπλέον νερό (κατακράτηση υγρών) και γι’ αυτό νιώθετε έντονο φούσκωμα.
Η λύση: Λεμόνι και φρέσκα μυρωδικά
Όποτε μπορείτε αντικαταστήστε το αλάτι στο φαγητό σας με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μυρωδικά, καθώς οι μεγάλες ποσότητες αλατιού εντείνουν την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο εξαιτίας του νατρίου.
Το πρόβλημα: Πίνετε αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά
Μπορεί να νομίζατε ότι τα αναψυκτικά σάς βοηθούν να χωνέψετε, όμως στην πραγματικότητα όταν συνδυάζετε το φαγητό με αναψυκτικό κάνετε την κατάσταση χειρότερη.
Παράλληλα, το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά, προκαλούν προσωρινό φούσκωμα, ερεθίζοντας την επένδυση του στομάχου.
Η λύση: Νερό
Η καλύτερη στρατηγική είναι να συνοδεύσετε το φαγητό σας με νερό.
O οργανισμός είναι ένας μεγάλος «αποταμιευτής» νερού. Γι’ αυτό, αν του παρέχεται λίγο νερό, έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει, κι έτσι δημιουργείται κατακράτηση υγρών.
Πιείτε άφθονο νερό για να καταπολεμήσετε το φούσκωμα και να προλάβετε τη δυσκοιλιότητα, επισημαίνουν οι ειδικοί από την Κλινική Mayo. Το νερό βελτιώνει, επίσης, τη λειτουργία των νεφρών, επιτρέποντας την έξοδο νατρίου από το σύστημα.
Tip: Ποιος είπε ότι το νερό είναι άγευστο και βαρετό; Δώστε του γεύση, χρώμα και άρωμα με αυτές τις DIY παγωμένες «βόμβες» φρεσκάδας.
Πρόβλημα: Έχετε ευαισθησία σε κάποιο τρόφιμο
Οι τροφικές ευαισθησίες είναι ο κύριος ένοχος των πεπτικών διαταραχών.
Εμφανίζονται με την κατανάλωση μιας τροφής που πυροδοτεί μια ανοσολογική αντίδραση η οποία προκαλεί διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως το φούσκωμα.
Το Ινστιτούτο Τροφικής Δυσανεξίας της Αυστραλίας λέει ότι παραπάνω από το 75% των ανθρώπων έχουν ευαισθησίες τροφίμων που πολλές φορές περνούν απαρατήρητες, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, σποραδικά, ή ακόμα και διαφορετικά, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό του «δράστη» ή των «δραστών» δύσκολο και συγκεχυμένο.
Η λύση: Μην τρώτε πράγματα που ξέρετε ότι σας «πειράζουν»
Μια σύντομη περίοδος περιορισμού αυτού του είδους τροφίμων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το φούσκωμά σας οφείλεται ή όχι σε τροφική ευαισθησία ή δυσανεξία.
Πρόβλημα: Τρώτε πολύ και γρήγορα
Αυξημένη κατανάλωση τροφής συνεπάγεται αυξημένη πίεση των τοιχωμάτων του στομάχου γεγονός που αυξάνει το αίσθημα φουσκώματος.
Παράλληλα, καταναλώνοντας το γεύμα σας γρήγορα καταναλώνεται μαζί μικρή ποσότητα αέρα. Η μεγάλη αυτή αθροιστικά κατάποση αέρα γνωστή και ως αεροφαγία μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πρήξιμο.
Η λύση: Προσέξτε τις μερίδες και μασάτε καλά την τροφή
Ο έλεγχος των μερίδων είναι το «κλειδί» για να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς να φουσκώσετε.
Είναι, επίσης, σημαντικό να μασάτε αργά την τροφή σας για τη βελτίωση και της πέψης αλλά και για τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνετε.
Πρόβλημα: Τρώτε μόνο μια φορά την ημέρα
Tο στομάχι δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες άδειο. H παράλειψη των γευμάτων οδηγεί σε υπερβολική πείνα, οπότε και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα απότομο φούσκωμα.
Λύση: Τρώτε ανά 4 ώρες
Δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Ένα υγιεινό σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα αρκεί για να κρατήσει την πεινά σας υπό έλεγχο.
Το φούσκωμα – πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες ή ορισμένες διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι συχνά και επίμονα, είναι πιθανόν να υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιας παθολογικής κατάστασης.
Στην περίπτωση που τίποτα από τα παραπάνω δε φαίνεται να σας ανακουφίζει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.