Η καλοσύνη είναι το είδος της συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από πράξεις γενναιοδωρίας, διακριτικότητας, παροχής βοήθειας ή ενδιαφέροντος για τους άλλους, χωρίς να συνοδεύεται από την προσμονή κάποιας ανταμοιβής ή επαίνου ως αντάλλαγμα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η καλοσύνη και η ευγένεια δεν επηρεάζουν μόνο τις ζωές όσων δέχονται τη γενναιοδωρία, αλλά και τις ζωές εκείνων που τις προσφέρουν, καθώς αποκτούν μεγαλύτερο νόημα.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Με την ενσυναίσθηση, την καλή πρόθεση για τους άλλους και την ευγένεια, πετυχαίνουμε και κερδίζουμε πολλά.
Η καλοσύνη ευνοεί και αυτόν που την προσφέρει
Όπως είναι αναμενόμενο, όταν κάποιος μας φέρεται με ευγένεια και καλοσύνη, μας επηρεάζει και νιώθουμε ωφελημένοι.
Η επιστήμη έρχεται τώρα να μας εξηγήσει ότι η ενέργεια αυτή λειτουργεί και αμφίδρομα.
Όταν φερόμαστε με καλοσύνη στους άλλους, εκτός από εκείνους, ωφελούμαστε και εμείς οι ίδιοι.
Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι ασκούν ευγένεια και καλοσύνη βιώνουν λιγότερα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαταραχές ύπνου, και φαίνεται να ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.
Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το να είμαστε ευγενικοί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του άγχους.
Επίσης, η εξάσκηση σε συμπεριφορές βοήθειας μείωσε ακόμα και τα συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα που είχαν χάσει τον/τη σύζυγό τους.
Φαίνεται ότι το να κάνουμε κάτι καλό για κάποιον είναι πιο πιθανό να ανεβάσει τη διάθεσή μας και να μειώσει το άγχος μας, από το να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας.
Ανασκόπηση δεδομένων έδειξε ότι συμπεριφορές, όπως ο εθελοντισμός, ο αλτρουισμός, η εμπιστοσύνη και η συμπόνια, συνδέονται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.
Επιπλέον, όταν είμαστε ευγενικοί, συμπεριφερόμαστε ωραία και μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό.
Ταυτόχρονα δίνουμε και το στίγμα σχετικά με το πώς θέλουμε να μας φέρονται οι άλλοι, να είναι ευγενικοί, να μας υπολογίζουν, να λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες και τα δικαιώματά μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι, όταν είμαστε ευγενικοί, αυξάνουμε τις πιθανότητες να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε, να έχουμε καλές και ομαλές σχέσεις με τους γύρω μας και να είμαστε πιο ήρεμοι, αφού αποφεύγουμε τους καβγάδες και τους τσακωμούς.
Καλοσύνη και ενσυναίσθηση – Μοιάζουν ή διαφέρουν;
Η καλοσύνη και η ενσυναίσθηση είναι δύο διαφορετικές ιδιότητες ενός ανθρώπου που έχουν κάποια κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές.
Καλοσύνη είναι το να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε κάποιον άλλον χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα.
Η ενσυναίσθηση είναι το να κατανοούμε αυτό που αισθάνεται ο άλλος.
Δεν είναι απαραίτητο ότι όποιος είναι ευγενικός θα έχει και ενσυναίσθηση.
Συχνά λειτουργούμε ευγενικά λόγω κοινωνικών επιταγών ή συνθηκών, από υποχρέωση, ή επειδή θέλουμε να κερδίσουμε κάτι.
Για παράδειγμα, μιλάμε ευγενικά στον υπάλληλο του μαγαζιού ή τον προϊστάμενό μας, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι τους συμπαθούμε.
Από την άλλη πλευρά, ενσυναίσθηση σημαίνει ότι μπαίνουμε στη θέση του άλλου.
Η ενσυναίσθηση μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για ευγενική συμπεριφορά και να κάνει τις ευγενικές πράξεις ακόμα πιο ισχυρές.
Για παράδειγμα, αν δώσουμε λεφτά σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό από υποχρέωση (π.χ., επειδή το κάνουν όλοι οι συνάδελφοί μας) θα νιώσουμε καλά, αλλά, αν αυτός ο φιλανθρωπικός σκοπός μιλάει στην καρδιά μας (π.χ., προσφέρουμε χρήματα στην έρευνα για τον καρκίνο επειδή έχουμε χάσει τον πατέρα μας από αυτή την ασθένεια), θα πολλαπλασιαστεί η χαρά και η ικανοποίηση που θα αισθανθούμε.
Αυτό ισχύει και με τον εθελοντισμό, που έχει καλύτερο αντίκτυπο επάνω μας όταν τον επιλέγουμε για καθαρά αλτρουιστικούς λόγους.
Επίσης, η ενσυναίσθηση θα μας βοηθήσει να είμαστε ευγενικοί και καλοπροαίρετοι ακόμα και απέναντι σε ανθρώπους που μας φαίνεται ότι έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις από τις δικές μας.
Πώς θα γίνουµε πιο ευγενικοί
Οι καλοί τρόποι είναι μια επίκτητη συμπεριφορά.
Η ευγένεια είναι κάτι που μαθαίνεται και μάλιστα από μικρή ηλικία.
Παρατηρούμε και μαθαίνουμε τους κοινωνικούς κανόνες και τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς από τους γύρω μας.
Έτσι, προσαρμοζόμαστε σε αυτήν τη συμπεριφορά.
Χρειάζεται όμως να τη δουλεύουμε συνεχώς.
Βέβαια, όλοι μας κάποιες φορές αποτυγχάνουμε στο να είμαστε ευγενικοί.
Είναι σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας
Όταν εκνευριζόμαστε, θα μας βοηθήσει το να προσπαθούμε να κάνουμε παύσεις για να σκεφτούμε, να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να μην αντιδρούμε γρήγορα και σπασμωδικά, αλλά να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας τους άλλους.
Πώς μπορεί να σκέφτηκαν; Πώς ένιωσαν; Τι χρειάζονται; Ας σκεφτούμε και ας δράσουμε με γνώμονα την ενσυναίσθηση και την ευγένεια.
Και μην ξεχνάμε: Το να είμαστε ευγενικοί δεν σημαίνει ότι δεν θυμώνουμε ποτέ.
Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως
Ας προγραμματίσουμε χρόνο για να προσφέρουμε εθελοντική εργασία, να κάνουμε μια ευγενική πράξη, να τηλεφωνήσουμε σε έναν μοναχικό φίλο ή να κάνουμε σε κάποιον μια χάρη.