To decluttering μπορεί να μας βοηθήσει απαλλαγούμε από το άγχος, να αποκτήσουμε μια αίσθηση ελέγχου και να βελτιώσουμε την ψυχική μας κατάσταση με πολλούς τρόπους…
Ξεκαθαρίζουμε το σπίτι μας
Όλα όσα έχουμε και φέρνουμε στο σπίτι μας καταλαμβάνουν μέρος του χρόνου, της ενέργειας και του χώρου μας. Ενώ κάποια πράγματα αξίζουν τον κόπο, συνήθως υπάρχουν αντικείμενα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και θα μπορούσαμε να ζήσουμε άνετα χωρίς αυτά.
Όσο περισσότερα πράγματα έχουμε, τόσο περισσότερα πράγματα πρέπει να καθαρίσουμε, να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε. Το να προσπαθούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο σε ένα ακατάστατο σπίτι απαιτεί περισσότερο χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια.
Όταν οι ντουλάπες και τα συρτάρια μας είναι γεμάτα με πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο ψάχνοντας για τα πράγματα που χρειαζόμαστε.
Πόσο απογοητευτικό είναι όταν ξέρετε τι ψάχνετε, αλλά απλά δεν μπορείτε να το βρείτε; Ξεφορτώνοντας τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε, δημιουργείτε περισσότερο χώρο και του δίνετε μια πνοή, που σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στα σημαντικά πράγματα.
Ξεκαθαρίζουμε το κινητό μας
Η ψηφιακή ακαταστασία δεν τρώει απλά χώρο από τη μνήμη του κινητού μας. Είναι εξαιρετικά κουραστική και για τις σκέψεις μας.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αρχίσουμε να διαγράφουμε εφαρμογές που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, επαφές που δεν πρόκειται ποτέ να καλέσουμε, λογαριασμούς που ακολουθούμε και μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα με τον εαυτό μας.
Το να απομακρυνθείτε μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πώς οι εφαρμογές που παίρνετε στο κρεβάτι, στο μπάνιο και κυριολεκτικά παντού μαζί σας επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
Tip: Ορίστε σε συγκεκριμένους φακέλους τις φωτογραφίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για εσάς.
Ξεκαθαρίζουμε το μυαλό μας
Ο εγκέφαλός μας είναι σαν μια μηχανή. Το πόσο καλά «κουρδισμένη» είναι, όμως, εξαρτάται και από εμάς.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να ξεκουραστεί.
Επίσης θέλει χρόνο για να «αρχειοθετήσει» τα ερεθίσματα της ημέρας και για να «πετάξει» τα περιττά δημιουργώντας χώρο για τις νέες πληροφορίες.
Συχνά επιβαρύνουμε την πνευματική μας υγεία με άχρηστες έγνοιες και πεποιθήσεις και να μην έχουμε αρκετό «χώρο» ώστε να επικεντρωθούμε στα όσα πράγματι θέλουμε από τη ζωή, στους στόχους μας και στα όνειρά μας.
Εξασφαλίζοντας στιγμές σιωπής κατά την διάρκεια της ημέρας, δίνουμε στον εγκέφαλό μας το χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί ό,τι νέο έχει προκύψει.
Ας σκεφτούμε πόσα πράγματα μας προτείνουν καθημερινά και ας αναλογιστούμε κάθε φορά ως εξής: «Αν πω ναι σε αυτό σε τι θα πω όχι;».
Αυτός ο τρόπος σκέψης θα μας βοηθήσει να κάνουμε σωστότερες επιλογές, να είμαστε πιο φειδωλοί στα «ναι» που λέμε και στα όσα αναλαμβάνουμε και να μην ενθουσιαζόμαστε συνεχώς και εύκολα από καθετί καινούργιο.
Άλλωστε το πολύ δεν είναι πάντα και το καλύτερο.