Αλιάδα με μπακαλιάρο
Το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας.
Υλικά
- 6 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερες, ανάλογα από το πόσο σκορδάτη τη θέλουμε)
- Χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
- ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κομμάτι μπακαλιάρου (κατά προτίμηση από την ουρά) 100-150 γρ. περίπου
- Ανθό αλατιού
- 1 φύλλο μπακαλιάρου, πολύ καλά ξαλμυρισμένο και πλυμένο (αλλάζουμε το νερό κάθε 8 ώρες για 40 ώρες) σε μέτρια κομμάτια
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. κορν φλάουρ
- 330 ml μπίρα παγωμένη
- 20 γρ. μαγιά νωπή ή ξηρή (ή μπέικιν πάουντερ)
- ½ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
- 1 πρέζα ανθό αλατιού
- 2 κ.σ. πετιμέζι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε ένα κατσαρολάκι και τον καλύπτουμε πλήρως με νερό. Τον σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά σκεπασμένο, να βγάλει το ψάρι το γευστικό ζουμί του. Σουρώνουμε το νερό και το διατηρούμε ζεστό.
Βήμα 2ο
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά, τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με την πρέσα του πουρέ ή το μύλο λαχανικών.
Βήμα 3ο
Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο με το λάδι στο μπολ με τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με μια μαρίζ ή στο μίξερ (όχι στον πολυκόφτη όμως ή σε οποιαδήποτε συσκευή με μαχαίρια), μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 4ο
Σταδιακά ενσωματώνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό του μπακαλιάρου, όσο χρειαστεί για να αραιώσει σχετικά η αλιάδα και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
Βήμα 5ο
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια την ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά δουλεύοντας το μείγμα με το σύρμα. Αφήνουμε το κουρκούτι εκτός ψυγείου για μία με δύο ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη για να φουσκώσει.
Βήμα 6ο
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού και στη συνέχεια τα περνάμε από το κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 7ο
Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό συνοδεύοντάς τον με την αλιάδα.