Ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν προστατεύει μόνο την καρδιά, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού, αλλά, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, και την υγεία των νεφρών.
Οι ερευνητές δηλώνουν πως η εν λόγω έρευνα υπογραμμίζει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, της διατήρησης ενός υγιούς βάρους, της αποφυγής του καπνίσματος και του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα και επισημαίνει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της υγείας της καρδιάς και των νεφρών.
Η έρευνα
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 4 εκατομμύρια ενήλικες κάτω των 40 ετών σε μια περίοδο 12 ετών. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλές βαθμολογίες ως προς την καρδιαγγειακή τους υγεία, είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή ή νεφρική νόσο καθώς και πνευμονικό επεισόδιο σε σύγκριση με άτομα που είχαν χαμηλές.
«Αυτές οι ασθένειες (της καρδιάς και των νεφρών) θα πρέπει να προλαμβάνονται μαζί γιατί συχνά συνυπάρχουν ή αυξάνουν την πιθανότητα η μία της άλλης», δήλωσε ο Δρ Χόκιου Λι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο «Yonsei University College of Medicine» στη Σεούλ.
«Ωστόσο, η σημασία των υγιεινών συνηθειών που θωρακίζουν την καρδιά συχνά παραβλέπεται στους νεαρούς ενήλικες λόγω του χαμηλότερου βραχυπρόθεσμου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων», συνέχισε ο ίδιος.
Τα άτομα που είχαν χαμηλές βαθμολογίες στην αρχή της μελέτης αλλά έλαβαν μέτρα για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής τους υγείας ήταν επίσης σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μόνιμα χαμηλές βαθμολογίες.
«Η διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας δεν είναι ένα… σπριντ. Πρέπει να αφορά δια βίου συνήθειες», είπαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
«Γερή» καρδιά- Είναι δύσκολο να την αποκτήσουμε;
Λίγα από τα άτομα της μελέτης – λιγότερο από το 1% – είχαν ιδανικές βαθμολογίες ως προς την υγεία της καρδιάς και περίπου τα μισά από αυτά, με πολύ καλή ή περίπου καλή καρδιαγγειακή υγεία, είχαν τελικά χαμηλότερους βαθμούς μέσα σε λίγα χρόνια», ανέφερε ο Δρ Λι.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της επίτευξης καλής καρδιαγγειακής υγείας κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή και τη διατήρηση ή τη βελτίωσή της μεγαλώνοντας. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των νεαρών ενηλίκων σχετικά με την εφαρμογή και τη διατήρηση συμπεριφορών υγιεινού τρόπου ζωής από νωρίς», επεσήμανε.
Ταυτόχρονη αντιμετώπιση καρδιακών και νεφρικών παθήσεων
Το Ιατρικό Κέντρο «Irving» του πανεπιστημίου Κολούμπια διατηρεί ειδικότητα στην καρδιονεφρολογία προκειμένου να παρέχει ολιστική θεραπεία για τις καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις.
«Οι νεφροί δεν είναι απλώς φίλτρα αίματος. Εκκρίνουν επίσης ορμόνες και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Αυτή η μελέτη είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ των οργάνων στο σώμα μας. Για παράδειγμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση – γνωστή αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων – είναι επίσης η κύρια αιτία νεφρικής νόσου», εξήγησαν οι επιστήμονες.
«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος των νεότερων ατόμων για σημάδια υπέρτασης καθώς και άλλους δείκτες υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης νεφρικής νόσου παράλληλα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», κατέληξαν οι ίδιοι.