Για πολλά χρόνια υπήρχε ένα ταμπού γύρω από την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση με τις γυναίκες να ντρέπονται να συζητήσουν ανοιχτά αυτό το θέμα λόγω των συμπτωμάτων που έχουν από τις ορμονικές αλλαγές.
Τα τελευταία χρόνια, ακούμε πολύ συχνά περιστατικά πρόωρης ή πρώιμης εμμηνόπαυσης με γυναίκες πριν την ηλικία των 40 ετών να απογοητεύονται και να γεμίζουν με θλίψη, καθώς δυσκολεύονται να γονιμοποιήσουν.
Πώς ξεκινούν τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα ξεκινούν με ακανόνιστες περιόδους, χαμηλή ή μεγάλη αιμορραγία, δυσκολία στον ύπνο με εφιδρώσεις, μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, δερματική και κολπική ξηρότητα, αύξηση του βάρους, εξάψεις, θλίψη, θυμό και ένα roller coaster της συναισθηματικής διάθεσης με κυκλοθυμία και ευερεθιστότητα λόγω των χαμηλών επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.
Καμιά γυναίκα δεν είναι προετοιμασμένη για αυτή την φυσιολογική εξέλιξη και φυσικά δεν βοηθούν και τα κοινωνικά πρότυπα που έχουν επικρατήσει, καθώς τα στερεότυπα της γυναικείας γοητείας επικροτούν τη νεότητα και δεν αποδέχονται το φυσιολογικό γήρας.
Τελευταία όμως γίνεται μία προσπάθεια – από γυναίκες με επιρροή – να επικοινωνηθεί και να συζητηθεί ανοιχτά για να βοηθήσουν τις γυναίκες στη μετάβαση χωρίς να νιώθουν ότι απέτυχαν ή ότι ήρθε το τέλος της νιότης τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ηθοποιός Naomi Watts που εξομολογήθηκε ότι ήταν σοκαριστικό για την ίδια όταν στα 36 προσπαθούσε να μείνει έγκυος και οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι πλησίαζε στην εμμηνόπαυση. Κανείς δεν την είχε ενημερώσει και δεν είχε προετοιμαστεί ψυχολογικά, γι΄αυτό δημιούργησε μία εταιρεία για να υποστηρίξει τις γυναίκες σε αυτή τη φάση της ζωής τους.
Άλλα θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες
Πέρα όμως από την ορμονική διαταραχή αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της μέσης ηλικίας, η γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει και άλλα θέματα, όπως τον αποχωρισμό των παιδιών που φεύγουν από το σπίτι είτε για σπουδές ή για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, γεγονός που ανεβάζει τα επίπεδα του στρες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα εμφανίζεται το σύνδρομο της άδειας φωλιάς που δημιουργεί συναισθήματα στενοχώριας και κατάθλιψης.
Επίσης, μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με ένα διαζύγιο, με ασθένειες ή απώλειες αγαπημένων ανθρώπων, τη φθορά της αυτοεικόνας με αποτέλεσμα να χάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή της.
Παρόλα αυτά εάν μια γυναίκα έχει καλή ψυχολογία και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, θα βιώσει την εμμηνόπαυση ως μια θετική εμπειρία, καθώς δεν είναι πάθηση αλλά μια φυσιολογική φάση στη ζωή της, όπου η σεξουαλική ζωή δεν ενέχει το άγχος μιας εγκυμοσύνης.
Μια νέα ευκαιρία…
Η κλημακτήριος είναι μια ευκαιρία να αφήσει μια γυναίκα πίσω της κάποιες παλιές κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καθιστική ζωή, την κακή διατροφή κ.τλ. και να περάσει σε ένα νέο τρόπο ζωής, που θα περιλαμβάνει την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τον ποιοτικό ύπνο, ένα νέο χόμπι και να ανακαλύψει νέες πτυχές του εαυτού της.
Φυσικά σημαντικός είναι ο ανοιχτός διάλογος με τον γυναικολόγο της και εάν κριθεί απαραίτητο η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όπως φυτό – οιστρογόνα, συμπληρώματα βιταμινών ή ακόμη και θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης. Η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς βοηθάει σε περιπτώσεις αυξημένου άγχους και θλίψης.
*Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία την κα Σάντρα Τσιλιγγερίδου, Ψυχοθεραπεύτρια, Αναλύτρια Ομάδας, Θεραπεύτρια Ζεύγους & Οικογένειας και Τακτικό Μέλος της Ε.Ε.Α.Ο.&Ο.Ψ.