Ερευνητές από την Ιρλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ πρωτεϊνών και ύπνου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρωτεΐνες από φυτικές πηγές θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητά του.
Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα των επιστημόνων.
Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ ύπνου και πηγών πρωτεΐνης
Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The European Journal of Clinical Nutrition», οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 83.338 γυναίκες και 14.796 άνδρες.
Συγκεκριμένα, αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίου στο οποίο οι ίδιοι έπρεπε να αναφέρουν τη συχνότητα κατανάλωσης κάθε τροφής σε τυπικά μεγέθη μερίδων.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν την πρόσληψη διαφορετικών τύπων πρωτεΐνης.
Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν παράλληλα τεστ που αφορούσαν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου τους.
Εξετάζοντας τις διαφορετικές κατηγορίες πρωτεΐνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές γυναίκες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Ως προς το κρέας, η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και πουλερικών συσχετίστηκε με κακή ποιότητα ύπνου, ενώ το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας επηρέασε αρνητικά τον ύπνο μόνο στις γυναίκες.
Η πρωτεΐνη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέθηκε επίσης με καλύτερο ύπνο ενώ η κατανάλωση ψαριών δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση στην ποιότητα του ύπνου.
Ο τύπος της πρωτεΐνης μπορεί να κάνει τη διαφορά
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει σημασία ως προς την ποιότητα του ύπνου η ποσότητα της πρωτεΐνης αλλά ο τύπος της.
Βέβαια, η σχέση μεταξύ του ύπνου και της πηγής πρωτεΐνης είναι γενικά περίπλοκη. Ίσως η περιεκτικότητα των φυτικών τροφίμων σε άλλα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζει επίσης κάποιο ρόλο στην ποιότητα της νυχτερινής ανάπαυσης.
Πώς συνδέονται διατροφή και ύπνος
Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών, μια διατροφή πλούσια σε «καλούς» υδατάνθρακες και τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη, μελατονίνη και φυτοθρεπτικά συστατικά, συνδέεται με καλύτερο ύπνο.
Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, νευροδιαβιβαστές που μπορούν να βοηθήσουν τον ύπνο. Καλές πηγές αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
Τα υψηλότερα επίπεδα τρυπτοφάνης στις φυτικές πρωτεΐνες δυνητικά ενισχύουν την ποιότητα του ύπνου.
Φυσικά, άλλοι παράγοντες, όπως η συνολική ποιότητα διατροφής, ο χρόνος των γευμάτων, η πρόσληψη καφεΐνης, η κατανάλωση αλκοόλ, η άσκηση και τα επίπεδα του στρες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου, δήλωσαν οι ερευνητές.
Παρόλα αυτά, η εν λόγω μελέτη προσθέτει στοιχεία στην αυξανόμενη βιβλιογραφία ως προς την αλληλεπίδραση ύπνου- διατροφής, τονίζοντας τη σημασία ενός ισορροπημένου και με ποικιλία διατροφικού πλάνου που περιλαμβάνει φυτικά τρόφιμα για την προώθηση της συνολικής υγείας, καταλήγουν οι ίδιοι.