Πόσες φορές έχετε πει πράγματα που αργότερα μετανιώσατε και θέλατε να τα πάρετε πίσω; Πόσες φορές έχετε στείλει ένα μήνυμα που εκ των υστέρων θα προτιμούσατε να είχατε σβήσει; Η καθημερινότητα είναι γεμάτη απογοητεύσεις, αλλά όταν ο θυμός οδηγεί σε συνεχή ξεσπάσματα, αυτό μπορεί να έχει μεγάλο κόστος στην προσωπική σας ζωή.
Λειτουργώντας μονίμως παρορμητικά, χάνετε την αξιοπιστία σας στα μάτια των γύρω σας.
Συνήθως το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν είμαστε θυμωμένοι είναι να μιλήσουμε σε κάποιον για τα προβλήματά μας, να γκρινιάξουμε ή ακόμα και να φωνάξουμε, ωστόσο, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιου του Οχάιο που ανέλυσαν 154 μελέτες που αφορούσαν 10.189 συμμετέχοντες διαφορετικών φύλων, φυλών, ηλικιών και πολιτισμών λένε ότι ίσως αυτό να μην είναι η καλύτερη στρατηγική.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychology Review, ο πιο αποτελεσματικοί τρόποι να διαχειριστείτε τον θυμό σας είναι οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός, οι πρακτικές ενσυνδειδητότητας, η yoga ή απλά να μετρήσετε μέχρι το 10 πριν αντιδράσετε σε μια κατάσταση.
Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτές οι τεχνικές είναι πολύ πιο αποδοτικές από τις φωνές και τα ξεσπάσματα, ενώ άλλες δραστηριότητες υψηλής έντασης που προηγουμένως νομίζαμε ότι μας βοηθούν να ηρεμήσουμε, όπως το τζόκινγκ, φαίνεται να «ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά».
«Είναι πολύ σημαντικό να καταρρίψουμε τον μύθο ότι αν είστε θυμωμένοι πρέπει να εκτονωθείτε και να τον βγάλετε από μέσα σας, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία της κάθαρσης», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο Τύπου.
«Για την απελευθέρωση του θυμού είναι προτιμότερο να ασχολείται κανείς με δραστηριότητες που μειώνουν τα επίπεδα διέγερσης», προσθέτουν.
«Δαμάζουμε» τον θυμό μας στη στιγμή
Όταν αρχίζουμε να υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας, κάνουμε μια παύση για ένα λεπτό.
Σκεφτόμαστε: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πούμε αυτό μας θυμώνει; Αυτό θα μας εμποδίσει από το να πούμε κάτι που δεν εννοούμε πάνω στην ένταση της στιγμής.
- Συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην αναπνοή.
- Παίρνουμε μια αργή, βαθιά αναπνοή από τη μύτη (μετρώντας μέχρι το πέντε).
- Κρατάμε την αναπνοή μας μετρώντας μέχρι το τρία.
- Εκπνέουμε από το στόμα με κλειστά χείλη (σαν να προσπαθούμε να σβήσουμε ένα κερί) μετρώντας μέχρι το πέντε.
- Προσπαθούμε να μείνουμε έτσι χωρίς αναπνοή, μετρώντας και πάλι μέχρι το τρία.
- Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Κοιτάμε γύρω μας και επικοινωνούμε πάλι μόνο όταν νιώσουμε πως η ένταση έχει εξασθενήσει και είμαστε ξανά χαλαροί.
Αν ο θυμός «επιμένει» ζητάμε βοήθεια
Το να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τον θυμό μας, να μάθουμε τεχνικές ώστε να μη φτάνουμε στα άκρα και να ανακαλύψουμε πώς να εκφράζουμε, όχι μόνο τον θυμό, αλλά όλα τα συναισθήματά μας με ηρεμία και ψυχραιμία.
Ο θεραπευτής θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί θυμώνουμε και αντιδράμε έντονα.
Επιπλέον, θα μας καθοδηγήσει πώς να μην κρατάμε τον θυμό μέσα μας, αλλά και να μην ξεσπάμε σε υπερβολικές και ίσως αδικαιολόγητες κρίσεις.