Αν θέλετε να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ, ίσως πρέπει να αλλάξετε το καθημερινό σας πρόγραμμα… Για την ακρίβεια, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας προτείνουν να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για γυμναστική.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health, το επιστημονικό περιοδικό του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ανέφεραν λιγότερη δυσκολία στο να κοιμηθούν, βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και μειωμένη κόπωση.
«Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους, τείνουν να επικεντρώνονται στις ρυθμίσεις αμέσως πριν τον ύπνο, αποφεύγοντας τις οθόνες, το πολύ φαγητό και το αλκοόλ, αλλά η έρευνά μας κοιτάζει πέρα από αυτό στο φάσμα των δραστηριοτήτων», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο Τύπου.
«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι ημερήσιες δραστηριότητές μας συνδέονται με διάφορες πτυχές του ύπνου μας – από την ποιότητά του ή την αποτελεσματικότητά του, το πόσο χρόνο περνάμε στο κρεβάτι και το πόσο κοιμόμαστε, μέχρι τα επίπεδα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας και το πότε επιλέγουμε να πάμε για ύπνο», προσθέτει η ερευνητική ομάδα.
Οι ασκήσεις που βελτιώνουν τον ύπνο
Αερόβια
Η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας για τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία.
Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση της αποφρακτικής άπνοιας.
Αν και γενικά δεν συνίσταται να αθλούμαστε τη νύχτα αφού η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, ορισμένες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι προπονήσεις μέτριας έντασης πριν τον ύπνο έχουν ελάχιστη έως καθόλου αρνητική επίδραση στην ξεκούρασή μας.
Ασκήσεις αντίστασης
Οι ασκήσεις αντίστασης, ακριβώς όπως οι αερόβιες, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και άλλες πτυχές της νυχτερινής μας ανάπαυσης.
Βάρη
Η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους ή ακόμα και κατάθλιψης, δύο παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαταραχών του ύπνου, όπως η αϋπνία.
Yoga
Η yoga μπορεί να μας ανακουφίσει από το στρες, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους καθώς και στη μείωση του πόνου στον αυχένα και τη μέση.
Η πρακτική της yoga μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με μελέτες, ιδιαιτέρως σε ηλικιωμένους, γυναίκες με προβλήματα ύπνου και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.
Pro tip: Αποφύγετε να ασκηθείτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Διαφορετικά το σώμα σας σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στην ομοιόσταση –φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής κ.ο.κ. – θα παραμείνει σε εγρήγορση, αναβάλλοντας την χαλάρωση και τον ύπνο για αργότερα.