«Να είστε ευτυχισμένοι». Μια ουσιαστική ευχή που εύκολα λέγεται, αλλά τι γίνεται στην πράξη; Νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι η προσωπική ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί μέσω συγκεκριμένων συνηθειών και η διάρκειά της μπορεί να είναι μακροχρόνια εάν κανείς συνεχίσει να τις εξασκεί.
Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Higher Education», 228 προπτυχιακοί φοιτητές που είχαν παρακολουθήσει μαθήματα θετικής ψυχολογίας ερωτήθηκαν για το πώς ένιωθαν σε βάθος χρόνου.
Το 10% με 15% των φοιτητών ανέφεραν βελτίωση ως προς την ευεξία τους αμέσως μετά την παρακολούθηση των μαθημάτων. Το 51% όμως της ομάδας (115 μαθητές) διατήρησαν τη θετική τους στάση αφού συνέχισαν να εξασκούν τα επόμενα χρόνια «εργαλεία» που είχαν διδαχθεί στην τάξη.
Τα «κλειδιά» της ευτυχίας
Ο Δρ Μπρους Χουντ, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, απαρίθμησε τα «happiness hacks» που διδάσκονται στο μάθημα «Science of Happiness»- «Η επιστήμη της ευτυχίας»:
#1 Πράξεις καλοσύνης.
#2 Αύξηση των κοινωνικών συνδέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης συνομιλιών με άγνωστα άτομα.
#3 Απόλαυση των εμπειριών της ζωής.
#4 Σκόπιμη στροφή της προσοχής σε θετικά γεγονότα της ημέρας.
#5 Εξάσκηση της ευγνωμοσύνης και προσπάθεια ευχαρίστησης των ανθρώπων που κανείς δεν έχει ευχαριστήσει όπως θα ήθελε.
#6 Σωματική δραστηριότητα.
#7 Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και τεχνικών διαλογισμού.
«Η πρόθεση ήταν μέχρι το τέλος του κάθε μαθήματος οι φοιτητές να έχουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση των διαφόρων παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στη δική τους ευημερία, αντί να εξασφαλίσουν μια λίστα δραστηριοτήτων που πρέπει να κάνουν. Μερικοί μαθητές συνέχισαν να εξασκούν αν όχι όλα, έστω κάποια hacks κάθε μέρα, ενώ άλλοι το έκαναν περιοδικά», δήλωσε ο Δρ Χουντ.
Αλλαγή εστίασης- Κάνει τη διαφορά στο… κυνήγι της ευτυχίας
«Η μετατόπιση της οπτικής του ατόμου είναι σημαντική», επεσήμανε ο Δρ Χουντ.
«Η ουσία είναι να μετακινηθεί κανείς από τον εγωκεντρισμό και την εστίαση στα καθημερινά μεγάλα ή μικρά του προβλήματα στο σύνολο. Όλοι άλλωστε είμαστε μέρος ενός αλληλένδετου δικτύου που συνθέτει τον κόσμο που ζούμε», εξήγησε.
«Κάνοντας αυτή τη μετατόπιση και βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, τα προβλήματά μας φαίνονται λιγότερο αποπνικτικά και απολαμβάνουμε τα οφέλη της υποστήριξης και της σύνδεσης με τους άλλους», τόνισε ο ίδιος.
Η ευτυχία είναι βιολογική αναγκαιότητα
Όταν αυξάνεται το αίσθημα ευτυχίας, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιείται, τα κίνητρα ενισχύονται και το στρες μειώνεται. Όλα αυτά λειτουργούν και αντιστρόφως.
Πολλές δραστηριότητες θετικής ψυχολογίας φαίνεται να μειώνουν τη δραστηριότητα του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου, λένε οι επιστήμονες. Το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας είναι το κύκλωμα στον εγκέφαλο που κατασκευάζει εικόνες του εαυτού μας και των άλλων, εξηγούν.
Το προεπιλεγμένο κύκλωμα «γίνεται υπερβολικά ενεργό όταν δεν είμαστε εστιασμένοι σε ό,τι κάνουμε και σχετίζεται με αρνητικό μηρυκασμό», πρόσθεσε ο Δρ Χουντ.
Και συνέχισε:
«Η ευτυχία είναι μια βιολογική αναγκαιότητα. Έχει διατηρηθεί στην εξέλιξη των ειδών για εκατομμύρια χρόνια και είναι μια εμφανής αναγκαιότητα ακόμη και σε απλούς οργανισμούς στη φύση. Εάν η ευτυχία εξυπηρετούσε μεμονωμένα το άτομο και όχι ολόκληρο το είδος, είναι απίθανο να είχε διατηρηθεί ανά τους αιώνες».
Είναι ζήτημα απόφασης
Οι φοιτητές που διέκοψαν πρακτικές που αφορούν την ευτυχία, δεν διατήρησαν την αίσθηση της ευεξίας τους.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το 30% με 40% της τάσης κάποιου να είναι χαρούμενος έχει να κάνει με τα γονίδιά του ενώ το 50% με 60% της διατήρησης ενός αισθήματος ευεξίας προέρχεται από εσωτερική εργασία.
Είναι λοιπόν στο χέρι μας να ευτυχήσουμε, απλά κάποιοι ίσως χρειαστεί να κάνουν μια παραπάνω προσπάθεια να παραμείνουν πιστοί σε συνήθειες που τους ανοίγουν αυτό το δρόμο, κατέληξαν οι ίδιοι.