Κλασική ταραμοσαλάτα
Δεν είναι μόνο νόστιμη, είναι και θρεπτική. Γεμάτη από καλά λιπαρά Ωμέγα-3, πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνη Β12, αυτό το νηστίσιμο έδεσμα αποδεικνύεται ο ιδανικός μεζές της Σαρακοστής.
Υλικά
- 50 γρ. λευκό ταραμά
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
- 90 γρ. παξιμάδια σταρένια με προζύμι ή φρυγανιές
- 180 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
- 40 ml χυμό λεμονιού (ή ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
- Λίγο αγουρέλαιο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Μουλιάζουμε τα παξιμάδια ή τις φρυγανιές σε νερό για λίγα λεπτά, ίσα να μαλακώσουν (δεν θέλουμε να λασπώσουν). Τα σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι και τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν.
Βήμα 2ο
Χτυπάμε σε γουδοχέρι (ή πολυκόφτη) τον ταραμά με το λεμόνι μέχρι να σπάσουν τα αβγά, απελευθερώνοντας τις γεύσεις και τα αρώματά τους.
Βήμα 3ο
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το μουλιασμένο παξιμάδι, δουλεύοντας παράλληλα το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βήμα 4ο
Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε σταδιακά το λάδι ανακατεύοντας παράλληλα με γρήγορες κινήσεις να απορροφηθεί πλήρως. Στο τέλος η ταραμοσαλάτα πρέπει να είναι δεμένη και με κρεμώδη υφή. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το λεμόνι στις προτιμήσεις μας.
Βήμα 5ο
Βάζουμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε (για τουλάχιστον μισή ώρα) για να δέσει και να αναδειχτούν οι γεύσεις και τα αρώματά της. Δοκιμάζουμε και προσαρμόσουμε το λεμόνι στα γούστα μας. Τη σερβίρουμε, προαιρετικά, με λίγο αγουρέλαιο.