Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «JAMA Network Open», όσα άτομα ακολουθούσαν μια δίαιτα περιορισμένη σε υδατάνθρακες και κατανάλωναν πρωτεΐνες κυρίως ζωικής προέλευσης, πήραν περισσότερα κιλά με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνους που στράφηκαν σε φυτικά τρόφιμα, όπως μη αμυλούχα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με τη γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά πολύ λίγες έχουν εξετάσει πώς το διατροφικό αυτό πλάνο επηρεάζει το βάρος μακροπρόθεσμα.

Η έρευνα

Οι συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη ήταν μεταξύ 25 και 65 ετών και όλοι ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Οι ερευνητές ανέλυσαν αναφορές που συμπλήρωναν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες κάθε τέσσερα χρόνια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και το βάρος τους.

Στη συνέχεια, χώρισαν τα άτομα σε κατηγορίες με βάση τα διατροφικά τους πρότυπα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βραδύτερης μακροπρόθεσμης αύξησης βάρους και μιας διατροφής που περιλαμβάνει κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, υγιεινούς υδατάνθρακες και «καλά» λιπαρά.

Από την άλλη πλευρά, ανακάλυψαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής που περιλαμβάνει ως επί το πλείστον τρόφιμα ζωικής προέλευσης ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αύξησης βάρους με την πάροδο του χρόνου.

«Είναι ανάγκη να προωθούνται διατροφικά πλάνα απώλειας βάρους που δίνουν έμφαση σε υγιεινά τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Η συμπερίληψη περισσότερων φυτικών τροφών σε οποιοδήποτε στυλ διατροφής έχει αποδειχθεί πολλάκις ωφέλιμη για την υγεία», σημείωσαν οι επικεφαλής συγγραφείς.

Πώς να συμπεριλάβετε περισσότερες φυτικές τροφές στο μενού σας

Σκεπτόμενοι φυτικές τροφές, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το μαρούλι και τα κολοκυθάκια μπορεί να είναι από τα πρώτα τρόφιμα που σας έρχονται στο μυαλό.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες θρεπτικές επιλογές πέρα από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά:

Αβοκάντο

Ένα φρούτο χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Η ιδανική επιλογή σνακ για να παραμένετε χορτάτοι όλη μέρα.

Τόφου και τέμπε

Αυτά τα τρόφιμα με βάση τη σόγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και παράλληλα είναι φτωχά σε υδατάνθρακες. Μια safe επιλογή που μπορείτε να προσθέσετε σε διάφορα πιάτα.

Φρούτα

Τα μούρα, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα είναι συγκριτικά με άλλα φρούτα χαμηλά σε υδατάνθρακες που μπορείτε να απολαύσετε με μέτρο, ανάλογα βέβαια με την εποχή.

*Προτού προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας. Μέσω της καθοδήγησής του, θα καταφέρετε να ακολουθήσετε ένα ασφαλές διατροφικό πλάνο χωρίς να στερείστε βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.