Το σπουδαίο με το τρέξιμο είναι ότι δεν έχει όριο ηλικίας, παρ’ όλα όσα μπορεί να έχετε ακούσει. Δεν χρειάζεται να το πάτε πολύ χαλαρά όταν πιάσετε τα πρώτα -ήντα ή να στραφείτε σε ασκήσεις χαμηλής έντασης για το σώμα.
Το τρέξιμο δεν είναι πολύ σκληρό για ένα προχωρημένο σε ηλικία σώμα και, όχι, δεν θα καταστρέψει τα γόνατά σας.
Στην πραγματικότητα, ο κατάλογος με τα οφέλη του τρεξίματος για τους ηλικιωμένους εκτείνεται σε σωματικά, πνευματικά και κοινωνικά.
Ενισχύετε τα οστά σας
Μη φοβάστε ότι το τρέξιμο θα καταστρέψει τα γόνατά σας. Αντιθέτως, μπορεί να τα δυναμώσει.
Δεκαετής έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Arthritis Care and Research» διευκρινίζει ότι οι δρομείς δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα από τους ανθρώπους που δεν τρέχουν.
Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Osteoporosis International» έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι δρομείς είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα από τους ανθρώπους που έκαναν καθιστική ζωή αλλά και τους συνομήλικους κολυμβητές.
Γίνεστε τέσσερα χρόνια νεότεροι
Επιστήμονες από το University College των ΗΠΑ εξέτασαν 138 νέους δρομείς 21 έως 69 ετών που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο του Λονδίνου και είδαν ότι, έπειτα από 6 μήνες προετοιμασίας, οι αρτηρίες των μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντών είχαν ανακτήσει, εν μέρει, τη νεανική ελαστικότητά τους.
Μάλιστα, τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν στους μεγαλύτερης ηλικίας υπερτασικούς δρομείς, οι οποίοι είχαν τη χειρότερη φυσική κατάσταση πριν αρχίσουν να τρέχουν.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, το συστηματικό τρέξιμο αφαιρεί σχεδόν 4 χρόνια από τη γήρανση της καρδιάς.
Είναι λογικό – άλλωστε και η καρδιά είναι ένας μυς.
Όπως οι μύες δυναμώνουν υπό πίεση και αντίσταση, έτσι και η καρδιά προσαρμόζεται στην κίνηση, και ειδικότερα στην αντοχή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Όλα αυτά τα χιλιόμετρα που «γράφετε» αυξάνουν στην καρδιά τον αριθμό των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων και των κυττάρων που σας δίνουν ενέργεια, γεγονός που επιτρέπει στις αρτηρίες να προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Οι πενηντάρηδες που κάνουν αερόβια άσκηση επωφελούνται από καλύτερη γνωστική λειτουργία και βελτιωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers In Aging Neuroscience».
Μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο «Nature» εξηγεί ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία και τη δομή των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal Of Alzheimer’s Disease» προσθέτει ότι όσοι έτρεχαν 24,3 χλμ. την εβδομάδα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έτρεχαν καθόλου.
Όπλο κατά της κατάθλιψης
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Journal of Affective Disorders» συνέκρινε τις επιδράσεις του τρεξίματος και των αντικαταθλιπτικών στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους σε περισσότερα από 100 άτομα και υποδεικνύει ότι, έπειτα από 16 εβδομάδες, οι δύο προσεγγίσεις είχαν παρόμοια αποτελέσματα στους συμμετέχοντες.
Προηγούμενη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο «Brain Sciences» επισημαίνει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι τόσο απαραίτητη για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, όσο και τα κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα.
Όπλο κατά του καρκίνου
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του προστάτη, όπως αναφέρει το American Cancer Society, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα είναι 65 ετών και άνω.
Η πιθανότητα ένας άνδρας να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 1 στις 16, αλλά για εκείνους που καπνίζουν ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος.
Εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της έκθεσης σε άλλες καρκινογόνες ουσίες, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία προτείνει και την καρδιοαναπνευστική προπόνηση ως μέτρο προστασίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine», οι άνδρες που γυμνάζονταν όταν ήταν νέοι είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης μεταξύ των ηλικιών 16 και 25 ετών.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ σημείωσαν ότι όσοι έκαναν τακτικές αερόβιες προπονήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο, είχαν 72% λιγότερους μεταστατικούς καρκίνους συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούσαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.
Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής
Το τρέξιμο κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αλλά και… μεγαλύτερη. Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα αναφέρουν ότι το τρέξιμο για μόλις 5 λεπτά την ημέρα θα μπορούσε να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής σας, ενώ για κάθε ώρα που τρέχετε κερδίζετε 7 επιπλέον ώρες.
Αν, δηλαδή, τρέχει κάποιος δύο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να δει αύξηση του προσδόκιμου ζωής έως 3 χρόνια.